Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Валери Симеонов: Чаках удобния момент да внеса промени в Закона за хазарта

Снимка от официалния фейсбук профил на Валери Симеонов

„Никое управление не е съвършено. За мен обаче беше показателната твърдата позиция и ясната подкрепата на ГЕРБ и на министър-председателя за моя законопроект. Това означава, че чадър няма. Може би просто аз съм този, който е отворил похлупака на гърнето”. Това заяви в ефира на Нова телевизия Валери Симеонов, който вчера внесе изцяло нов Закон за хазарта, въпреки че бюджетната комисия вече одобри поправките в закона, който той и още шестима народни представители бяха предложили.

„В средата на 2018 г. внесох аналогичен проект за промени в Закона за хазарта. Този вариант, който сега внасям, е доста по-обхватен и полезен за държавата. Става дума за едни стотици милиони, които отиват в частни ръце. В това няма лошо, но има укрити такси от държавата, и то с престъпното съдействие на Комисията по хазарта”, заяви Валери Симеонов.

Припомняме, че вчера Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта на Симеонов и група народни представители за промени в Закона за хазарта. Те влязоха като извънредна точка в Бюджетната комисия. Предложението беше одобрено от 11 депутати от редиците на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Шестима се въздържаха, сред които депутати на БСП и ДПС. Никой не гласува „против” това лотарийните игри вече да са само държавни, реално нямаше и дебат по темата.

„Работата на един политик, с моите възможности, е да прецени кога един законопроект може да мине. За мен беше добре дошла информацията по отношение на злоупотребите за невнесените над 260 млн. Чаках удобния момент да внеса тези промени”, каза още Валери Симеонов.

По думите му Комисията по хазарта е била купена. „Тя си е затваряла очите за поредица от престъпления. Със сега действащия закон, например, е забранено да има хазартни зали и всякакви други игри на хазарта в радиус не по-малък от 300 метра от училища и детски градини. До 32-ра гимназия, през 10 метра до него има и казино, и бинго. Това е направено нарочно, защото там има деца и младежи”, смята Симеонов.

По думите му, не се контролира и продажбата на лица до 18 г., тъй като дейността е прехвърлена на дистрибутори, които не следели за възрастта.

„И така дори деца си купуват талони”, посочи още той.

Той коментира, че Световната здравна организация определя хазарта като болест.

„Хазарт е имало винаги, дори по времето на социализма. Хазартно зависимите хора трябва да има къде да играят, но трябва и да бъдат някак контролирани. Не можем да го забраним изцяло, защото това би означавало да отворим вратата за черния хазарт“, добави Валери Симеонов.

 

още по темата
още от Политика