Вашингтон и 15 щата атакуват Тръмп в съда заради "мечтателите"

Вашингтон и 15 щата атакуват Тръмп в съда заради мечтателите

Вашингтон и 15 щата атакуват Тръмп в съда заради "мечтателите"

15 американски щата и федералната столица Вашингтон подадоха жалба срещу решението на администрацията на Тръмп да прекрати правната защита на около 800 000 млади имигранти без документи, които са пристигнали в САЩ като деца, съобщи министърът на правосъдието на щата Ню Йорк. В САЩ наричат тези младежи „мечтателите“.

Жалбата е внесена във федералния съд в Бруклин от името на Вашингтон и 15 щата - някои от североизточната част на САЩ (Кънектикът, Масачузетс, Пенсилвания), други от южната (Вирджиния, Северна Каролина), трети – от американския запад (Орегон, Вашингтон и Хавай), обяви сенаторът от Ню Йорк Ерик Шнайдерман, цитиран от Франс прес.

Калифорния, където е най-голямата група „мечтатели“ не е сред подателите на жалбата, въпреки че правосъдният министър на щата заяви, че „готов да застане пред съда“, за да ги защитава.

Според противниците на мярката тя противоречи на Американската конституция, която прокламира равенството на всички граждани. Решението на Доналд Тръмп е дискриминационно към „мечтателите“ от мексикански произход, които представляват 78% от бенефициентите по програмата за защита, заяви Шнайдерман и припомни, че само в щата Ню Йорк живеят 42 000 млади хора в това положение.

От 2012 г. програмата позволяваше на „мечтателите“, пристигнали като деца заедно с родителите си и повечето напълно интегрирани, да учат и да работят в САЩ. Решението за закриването й предизвика силни критики и многобройни протестни демонстрации в цялата страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ