Всички партии потвърждават - влизаме в Еврозоната при сегашния курс лев/евро

Всички партии потвърждават - влизаме в Еврозоната при сегашния курс лев/евро

Всички партии потвърждават - влизаме в Еврозоната при сегашния курс лев/евро

Управляващите ще прецизират текстове между двете четения на закона за Валутния борд, за да бъде недвусмислено ясно, че страната ни ще запази валутния си курс към еврото до влизането на страната ни в Еврозоната. Това стана ясно след извънреден председателски съвет в Народното събрание, на който присъстваха финансовият министър Владислав Горанов, управителят на Българската народна банка Димитър Радев и представители на всички парламентарно представени сили.

След срещата финансовият министър Горанов обяви, че в парламента има пълен политически консенсус за приемането на България в Еврозоната и всички парламентарно представени партии са потвърдили подкрепата си за присъединяването на страната ни към валутния съюз.

Има подкрепа и единомислие и по още един важен въпрос - че България трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583 – т.е. действащият в момента, подчерта финансовият министър, цитиран от БНР. Премиерът Борисов нареди днес по време на правителственото заседание да се инициират и законодателни промени, които ако трябва, да се съгласуват и с ЕЦБ, но да гарантират, че всякакви промени по ангажимента за курса на лева не могат да се правят без да са подложени на обсъждане и гласуване в Народното събрание. Горанов не коментира дали и тази поръка е била обсъждана на председателския съвет, но от „Воля“ повдигнаха въпроса за допълнителни гаранции по линия на Народното събрание. „Ние предлагаме в Народното събрание да бъде гласувано решение, с което независимо кой е следващият премиер на България или следващият финансов министър да задължим именно при този курс на еврото към лева сега да влезем в Еврозоната“, обяви зам.-председателят на парламентарната група на „Воля“ Кръстина Таскова.

Окончателните промени в закона за Валутния борд ще бъдат обсъдени утре в парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ