"Възраждане" свали знамето на Украйна от сградата на Столичната община

Възраждане свали знамето на Украйна от сградата на Столичната община

"Възраждане" свали знамето на Украйна от сградата на Столичната община

ленове на „Възраждане - София” свалиха знамето на Украйна от сградата на Столичната община, съобщиха от пресцентъра на партията. Те са стигнали до него с вишка, стана ясно от съобщение на общинските власти, разпространено малко по-късно. Сред извършителите е имало и депутат от партията, който се е легитимирал пред полицаите и с това ги е възпрял да попречат на издигането на вишката и свалянето на флага.

„Мястото на всяко едно чуждо знаме е в посолството, консулството или търговското представителство на съответната държава в нашата Република”, посочват от партията. От „Възраждане” уточняват, че по-късно днес знамето ще бъде върнато на украинския посланик.

„Надяваме се с този добър пример да покажем, че чуждите знамена трябва да се уважават, а не да се горят”, обясняват от партията. 

Малко по-късно от Столична община обявиха, че знамето на Украйна отново е поставено на фасадата на сградата.  Установена е и самоличността на хората, които са махнали знамето на Украйна от сградата на Столична община, заяви пред медии председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той потвърди, че сред тях е бил и депутат от партията. "Депутати от „Възраждане“ са играли ролята на охрана на вишка, чрез която е било свалено знамето", коментира Георгиев. Става въпрос за грубо посегателство на демокрацията, изражда се политическият популизъм и придобива крайно притеснителни размери, коментира председателят на СОС. Вандалските прояви нямат място в столицата, подчерта той. 

По случая вече е образувана преписка в 5 РПУ. Тече проверка. "Очакваме компетентните органи в лицето на МВР да си свършат работа", подчерта Георгиев. 

Никой не може да отправя предупреждения към местната власт, ние сме демократично, пряко избрани от гражданите, с конкретно разписани правомощия, заяви Георгиев.

Решението за поставянето на флага беше взето от Столичния общински съвет на 21 април. Тогава бяха преименувани и площи, в близост до Руското посолство. В чест на Украйна една от алеите в района вече се нарича „Героите на Украйна”, а площад наблизо - „Борис Немцов”. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ