Южен Ирак раздиран от антиправителствени протести

Южен Ирак раздиран от антиправителствени протести

Южен Ирак раздиран от антиправителствени протести

Южен Ирак от седмица е раздиран от антиправителствени протести. И днес хиляди иракчани от южните провинции излязоха и на демонстрации в градовете с искане властите да им осигурят работни места и да се справят с недостига на електричество и вода, съобщава БТА, цитирайки ТАСС.

По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия" днес демонстрантите за пореден път са се опитали да щурмуват сградата на провинциалната администрация в Басра, а силите на реда са отвърнали с предупредителна стрелба във въздуха и сълзотворен газ. Пострадали са четирима. Подобна е и ситуацията в провинциите Ди Кар и Кербала. Протестиращи в иракската провинция Мутана опожариха днес щабове на големи политически партии, съобщи телевизия "Ал Хадас".

Демонстрантите запалили офиса на шиитската партия "Ислямски призив" на бившия премиер Нури ал Малики, атакували местен филиал на алианса "Ал Хикма" на Амар ал Хаким - един от шиитските лидери, и представителство на военизираното формирование "Бадр", което влиза в състава на шиитската милиция "Ал Хашд аш Шааби".

Също като в други южни провинции, протестиращи в Мутана се опитват да превземат държавни учреждения, а полицейската охрана е принудена да използва специални средства срещу тълпата. Има пострадали и от двете страни, отбелязва ТАСС.

По нареждане на премиера Хайдер ал Абади силовите структури са поставени в пълна бойна готовност. В провинциите Басра, Кербала, Наджаф и Майсан е въведен комендантски час.

Според твърдения на местни медии властите се опасяват от разширяване на протестите, затова са блокирали достъпа до интернет и социалните мрежи. В градовете, обхванати от протестното движение, са затворени държавните учреждения и са поставени допълнителни полицейски кордони.

Независимо че премиерът огласи план за излизане от кризата, антиправителствените акции не стихват. В отговор на исканията Абади нареди например незабавно да се отпуснат от държавния бюджет 3 милиарда долара, а по-рано властите заявиха, че ще осигурят работа на 10 000 души.

Започнали в Басра, мирните демонстрации обхванаха днес на практика всички южни провинции на Ирак. Миналата седмица демонстранти се опитаха да нахлуят в петролния комплекс "Западна Курна-2" в Басра, в петък стотици хора изпълниха международното летище в Наджаф, а вчера протестиращи блокираха единствения КПП на границата с Кувейт. В ред случаи протестите прераснаха в сблъсъци със силите на реда, десетки хора бяха ранени, има и загинали, посочва ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ