Туризмът спира напълно до 13 април

Туризмът спира напълно до 13 април

Туризмът спира напълно до 13 април

Министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички дейности по Закона за туризма, основно вътрешен туризъм, входящ и изходящ туризъм с цел екскурзии и почивки. 

„Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да се борим, да се предпазим и да продължим в тази тежка ситуация. Очевидно е, че само на добра дума не се получава. Към момента 483 граждани са на екскурзии в чужбина – в Египет, Мианмар, Турция, Мароко, Танзания, Буенос Айрес, Нова Зеландия, Кападокия, Франкфурт. Те са заминали през месец март, защото им предстои връщане днес, утре и вдругиден. Много е безотговорно това поведение, защото заразата се разпространява много бързо“, заяви по време на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя апелира да се прояви загриженост каккто към нас самите, така и към всички други.

„Надявам се с тази заповед да преустановим екскурзиите и наистина след това да намерим сили да продължим напред“, добави министър Ангелкова. По думите й, със сигурност ще има фирми, които ще фалират заради рестриктивните мерки. 

Към момента все още няма откази от страна на големите туроператори на резервациите през юли и август. Отказват обаче да плащат направените ранни резервации, което им гарантира пазенето на места, поясни Ангелкова. Ситуацията е крайно динамична и непредсказуема и не можем да гарантираме дали ще имаме летен туристически сезон, добави тя. На този етап като защитна мярка за бранша е предложено временно да се прекрати действието на законодателната клауза за връщане на пари на клиенти в 14-дневен срок при форсмажорни обстоятелства. Следим и ще следваме практики, които вече се въвеждат в други държави като предложения за презаверяване на резервациите в срок от 24 месеца, предоставяне на ваучери за полети в същия срок и пр., добави Ангелкова.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ