Защо Русия не иска президентство на Байдън

Защо Русия не иска президентство на Байдън

Защо Русия не иска президентство на Байдън

Въпреки някои строги санкции и още по-строги критики, Русия определено не оглавява списъка на външнополитическите приоритети на САЩ при президентството на Доналд Тръмп. Нещо повече, американският държавен глава, както изглежда, има добри отношения с руския си колега Владимир Путин. Редица експерти обаче са на мнението, че всичко това може да се промени, ако кандидатът на демократите за президент Джо Байдън спечели предстоящите на 3 ноември избори в САЩ, пише Си Ен Би Си.

Анализаторите очакват, че потенциална победа на Байдън би увеличала напрежението между Вашингтон и Москва и вероятността от въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Взаимно недоверие

Андриус Турса, съветник за Централна и Източна Европа в Teneo Intelligence, смята, че победа на Байдън би довела до заздравяване на трансатлантическите връзки между САЩ и Европа и „подновена ангажираност на Вашингтон към НАТО“. По думите му това носи предимно негативи на Москва, като той акцентира върху взаимното недоверие и обтегнатите отношения между Кремъл и Демократическата партия в САЩ.

„Като цяло, потенциалното президентство на Байдън ще бъде под негативен знак за Москва, което вероятно ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Кандидата на демократите от дълго време поддържа твърда позиция срещу администрацията на президента Владимир Путин“, коментира Турса.

 „Ненавистта на Кремъл към Байдън, от друга страна, датира от времето му като вицепрезидент на Обама и по-конкретно от усилията му в полза на санкциите срещу Русия в отговор на анексирането на Крим през 2014 г.

Според Турса без реален напредък по разрешаването на конфликтите в Крим и Източна Украйна, „Москва не може да очаква намаляване на санкциите“. Разбира се, съществува възможност и за въвеждане на нови санкции срещу Кремъл на фона на обвиненията за намеса в тазгодишните избори.

Общи интереси

Ако има нови санкции, то те няма да бъдат въведени веднага, смята Тимъти Аш от Bluebay Asset Management.

„Макар че смятам, че отношенията между САЩ и Русия ще останат на пътя към влошаване, но не съм сигурен, че може да очакваме незабавно въвеждане на нови мерки срещу Кремъл“, казва той.

„Смятам, че кандидатите за съветник на Байдън по руските въпроси са доста опитни и здравомислещи. Те няма да предложат въвеждане на санкции без причина. Те ще бъдат много логични и пропорционални в подхода си“, казва Аш, като добавя, че е „важно за САЩ да има бизнес отношения с Русия, които да гарантират стратегическите интереси на страната“.

По думите му, ако Байдън стане президент на САЩ , двете страни ще трябва да се „научат да се толерират и дори да си сътрудничат в области на взаимен интерес, като например контрола върху въоръжаването, за да намалят рисковете от конфликт в сферите, където стратегическите им интереси са противоположни“, коментира Аш.

Нов старт

Контролът върху въоръжаването определено е сфера, в която повечето анализатори смятат, че Русия и САЩ могат да намерят общ език при победа на кандидата на демократите. Байдън заяви още през 2019 г. че иска удължаване на договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, известен като СТАРТ-3. Това обаче може да се окаже трудно постижимо, тъй като договорът изтича на 5 февруари 2021 г.

От Русия също отбелязват, че контрола върху оръжията може да бъде една от положителните динамики в отношенията между двете страни при президентство на Байдън. По-рано този месец Путин разкритикува думи на Байдън, определяйки ги като „острата антируса реторика“, но добави, че е обнадежден от позицията на кандидата на демократите по договора СТАРТ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ