Здравните власти у нас с план за действие при следваща covid-вълна

Здравните власти у нас с план за действие при следваща covid-вълна

Здравните власти у нас с план за действие при следваща covid-вълна

Здравният министър Стойчо Кацаров представи национале план за справяне с пандемията, който ще се следва при възникване на нова вълна от COVID-19 у нас. Повечето мнения са, че такава нова вълна на коронавируса ще има, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото. Дали обаче вълната ще е в края на лятото, или есента към днешна дата Кацаров не се ангажира да прогнозира. 

"Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата", каза Кацаров.

Планът се основава на няколко принципа – направено е описание на ситуацията в страната в момента от епидемиологична гледна точка, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект (здравен, икономически и социален). Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази.

Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. "Разделили сме тези възможности на 4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла", посочи здравният министър.

Зонирането се определя по следната статистика:

  • под 100 болни на 100 000 население е "зелена зона";
  • между 100 и 200 болни на 100 000 население е "жълта зона";
  • от 200 до 500 болни на 100 000 население е "червена зона"; 
  • над 500 болни на 100 000 население е "тъмно червена зона". 

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. На базата на тези мерки са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ. Изработени са и планове за лекарствения прием. Този план за действие при евентуална нова вълна ще бъде изпратен до всички министерства и институции. 

"Съществена и важна част в плана  е граничният и здравен контрол. Смятаме, че трябва да бъде извършван така, че да бъде ефективен, с ясна цел намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата. Давам пример и какво сме направили – в последната година на летище София се пишат изключително много предписания на ръка. Това затруднява контрола и движението на пътниците. Последните дни успяхме да реорганизираме на 100% неща. Вече има зелен коридор за хората със сертификат, всичко е автоматизирано. Ползват се технически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR- тест", обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

По думите му, до затваряне на детски градини ще се стига едва в последния етап. "Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си, да преценят кога да се имунизират, както и да преценят как да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са изключително важни, както и информирането на обществеността. При всяка промяна на обстановката, ще трябва да информираме хората, да залагаме конкретни и ясни задачи, които искаме да изпълним, с мерки, които предлагаме. Друга цел на този план е да създаде координация между структурите", каза още д-р Златанов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ