Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стратегия за общуване на младия предприемач

Снимка: Shutterstock

Да кажем, че сте млад и имате добра идея. Стартовият капитал може да ви направи различни. Опитът в бизнеса и спестовността също помагат, разбира се. Но, за да се възползвате от най-мощното оръжие, което един предприемач може да има, използвайте общуването. В комуникацията с другите се корени бизнес успехът. 

Намерете си ментор. Добрият наставник с опит ще ви помогне да помислите над идеята си за бизнес, как да съберете средствата, и ще ви довери от опита си за спестовност, с който не разполагате. От него ще можете да получите възнаграждение, когато го заслужавате, и ще вдигнете глава, когато сте обезсърчени. Ако имате ментор, той ще ви алармира за проблемите, вероятно дълго преди вие самите да сте ги забелязали.

Дядо ми притежаваше магазин за антики и забележителни предмети от миналото във Ванкувър, Британска Колумбия. Той беше интуитивен предприемач. Помогна на мен и брат ми Матю да направим първото си успешно бизнес начинание в живота: продавахме играчки – самолетчета по време на местен фестивал, когато бяхме едва 7-8 годишни. С негова помощ развихме правилната маркетингова стратегия – направихме пред потенциалните клиенти шоу със самолетчетата, което предизвикваше възторг и „уау” ефект. Продадохме играчките си само за 2 часа.

Първият ни ментор в бизнеса беше някой, на когото разчитахме, и който го беше грижа за нашия успех. Той имаше знанието и уменията да ни държи фокусирани и ние знаехме, че успехът в ранна възраст, ще ни помогне в опитите ни на предприемачи на по-късен етап. Гледайки назад, осъзнавам, че той наистина проектира първия ни пробег в бизнеса и ни помогна да изградим увереност в себе си. Дори сега, 30 години по-късно, Матю и аз усещаме, че си спомняме съветите му, когато вземаме решения в бизнеса.

Въпреки че малко предприемачи са имали късмета да имат учител в семейството, възможно е да откриете някой, близо до вас. Ако не, можете да го потърсите другаде. Ето 8 стъпки, които ще ви помогнат да намерите подходящия наставник:

още от ПР и събития