нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Девети ден на протести в столицата (ОБЗОР)

Снимка: Мениджър нюз

Девети ден на протести в София. Този път те бяха три. Първият, с искания за оставка на правителството и на главния прокурор, се проведе на обичайното място - Триъгълника на властта под наслов "Да защитим демокрацията" и събра хиляди недоволни граждани. Новото искане от днес беше оставка на членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от парламентарната квота. Протестиращите се обявиха и за общогражданска стачка. 

Протестът трябваше да започне в 17:00 часа, но още след 16:00 ч. пред сградата на Президентството започнаха да се събират хора, въпреки че демонстрантите още не бяха решили дали ще правят шествие по столичните булеварди. Към тях се присъедини и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. По-късно събралото се множество тръгна на традиционното си шествие, блокирайки поетапно движението на централните столични булеварди "Цар Освободител" и "Княз Ал. Дондуков", отправи се към Народното събрание, за кратко блокирайки Орлов мост, спря и пред БНТ, за да подкрепи хората, искащи оставката на Кошлуков, след което се върна отново в Триъгълника на властта. Протестиращите се бяха подготвили с плакати с надписи: "Бесилка за башибозука", "Уважаеми господин премиер, умолявам Ви, явете се на предсрочни избори" ,"Грешка 404" и "Демокрация не е открита". Хората бяха категорични, че недоволството им ще продължи до оставката на правителството и останаха заедно до края на протеста, скандирайки "Оставка", "Мафия", "Мутрите вън" и "Всеки ден ще е така до победата", но този път без сблъсъци и опити за провокации. 

Някои от протестиращите застанаха пред репортерите на БНР, за да кажат какво ги е накарало да излязат на улицата. Според един от протестиращите премиерът много дълго успявал да противопостави някои части на обществото един срещу друг, но най-накрая успял да обедини всички. Друг заяви, че "демокрацията е порязана". Чу се и мнение, че "управляващата коалиция заслужава наказание за цялата корупция и други грешки, които направи". 

От трибуната на протеста, разположена на бул. "Цар Освободител" пред бившия Партиен дом и фонтантите пред президентството беше поискана още една оставка – на правосъдния министър Данаил Кирилов. Искането за тази оставка е подкрепено от 11 адвокатски колегии в страната, заявиха оратори на протеста.

Властта трябва да разбере, че е нежелана, тъй като вече протестира цяла България, на мнение е един от участниците и организаторите на демонстрацията проф. Велислав Минеков. 

"Този протест става по време на голяма криза, но хората се страхуват повече от това управление, отколкото от пандемията. Страхуват се да не бъдат нападнати от организирани групи, отколкото то, правителството. Протестиращите няма да се приберат по домовете си, докато не получат оставките на правителството и на главния прокурор. Но този инат, който проявяват всеки ден, е нещо, което ще получи неприятен отговор. Надявам се оставката да е днес или най-късно утре. Иначе би било фатално за правителството да изживее този срам, който вижда всеки ден. Те не могат да бъдат понасяни, не могат да бъдат обичани. Има неуважение към Гешев, чуват се отвратителни слова по отношение на премиера и правителството, край с тази любов“, каза по-рано пред Радио "Фокус" проф. Велислав Минеков. 

Вторият протест тази вечер, под наслов "Свободата няма нужда от каскет", се проведе пред Съдебната палата в София, но по-късно се сля с този пред Министерския съвет. Протестът беше на инициативата "Правосъдие за всеки", като протестиращите там настояваха за оставката на главния прокурор. Според неправителствената организация, с действията си Иван Гешев е предизвикал настоящото безпрецедентно обществено недоволство и институционална криза. Заради избора му миналия ноември, от "Правосъдие за всеки" смятат за отговорни за случващото се и членовете на Висшия съдебен съвет, които подкрепиха Гешев. 

От правната неправителствена организация предлагат главният прокурор да стане равноправен на председателите на върховните съдилища, тоест да не е шеф на всички главни прокурори и да осъществява надзор върху тяхната работа. И още, че във Висшия Съдебен съвет трябва да има повече съдии, по-малко политическа квота, от организацията смятат, че няма място за специализирано правосъдие у нас.

Пред сградата на Българската национална телевизия се проведе третият протест в София. Там десетки журналисти и общественици се обявиха в защита на независимостта на медията и свободата на словото и настояват за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Междувременно, на страницата на БНТ беше публикувана декларация на председателите на синдикалните организации в медията по повод критиките през последните дни. В нея се казва, че синдикатите в БНТ категорично не приемат внушенията, че работещите в телевизията са виновни за загубата на авторитета, обективността и диалогичността на медията. "Що се отнася до политически и каквито и да било други внушения, ние се обръщаме към тези, които се изживяват като вездесъщи кукловоди: "Оставете БНТ намира", пише още в декларацията на синдикалните лидери на обществената телевизия. 

Протести имаше и в други градове в страната. Десетки се събраха на площада пред Община Пловдив, за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор. С викове "Оставка", с плакати „Гешев оставка“, „Мафията е смъртоносен вирус“, „ПРОСТО правителство“, с вувузели и с развети национални знамена те за пореден път поискаха промяна.

За осма поредна вечер стотици варненци излязоха на протест срещу управлението на държавата. Сборният пункт отново беше пред сградата на общината в морската столица. Под звуците на тъпани и чанове, протестиращите, облечени в народни носии, се отправиха на шествие по централните улици и булеварди в града с възгласи "Оставка" и "Мафията вън". А водещите на шествието държаха огромен трибагреник. 

Около 50 души се събраха пред общината в Бургас, след което се отправиха на шествие към Морската градина. То премина по познатия маршрут - Община Бургас - Културен център "Морско казино" - Община Бургас, като през цялото време за безопасността на протестиращите се грижеха полицейски екипи. 

Във Велико Търново демонстрантите се събраха около паметника „Майка България", скандирайки "Оставка и затвор" и "11 години стигат" и развяваха български знамена. 

Свето недоволство от управлението изразиха и жителите на Ямбол, които се събраха пред сградата на общината с искане за оставки на правителството и главния прокурор.

Ден седми на протеста, организиран в социалните мрежи, събра няколкостотин души пред сградата на областна управа в Стара Загора. Протестът премина под надслов "Масово гледане в огледало", а недоволните искат оставката на правителството и предсрочни избори. Протестът премина под надслов "Масово гледане в огледало", а хората попитаха управляващите какво виждат те в огледалото.

Протест срещу управлението на страната имаше и в центъра на Русе. Той започна от площада пред Съдебната палата, като участниците в него скандираха "Оставка!", "Мафията вън!", докато шестваха по централната пешеходна улица в града. Протест срещу мафията, премиера Борисов и главния прокурор се проведе и в Шумен, макар пред областната управа да се събраха едва 30-ина души. 

Жителите на Благоевград също излязоха на протест срещу правителството и главния прокурор. С плакати и знамена в ръце, недоволните скандираха "Оставка", "Мафия", "Бойко довиждане, ще ти идваме на свиждане" и "Всеки ден ще е така до победата".

Във Враца първоначално протестиращите се събраха на две места в града, но след това се обединиха в обща демонстрация. Част от тях обиколиха централната пешеходна улица с искане за оставки на правителството и на Иван Гешев. 

Над 200 души в Смолян излязоха за първи път на мирен протест с искане за оставката на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев.  Протестът се провежда на амфитеатъра на Новия център в града, в близост до общинска администрация и бе организиран в социалните мрежи от гражданско движение "Родопско сърце". Протестиращите носеха български трибагреници и лозунги: "Ние не сме платени, мразим ви безплатно", "Оставка веднага", "Протестирам, за да не емигрирам", "България не е на мутрите" и други. Митингът преминава спокойно, без ексцесии и напрежение. Охранява се от полицията, като протестиращите дори благодариха за това на органите на реда, като им ръкопляскаха.

още от София