нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Линеен парк ще свързва Руски паметник с пл. "Македония". Измислили го архитекти, работили по Шанз-Елизе

Зеленото трамвайно трасе в София ще бъде удължено и ще стига от Руски паметник до пл. "Македония". Около него ще има линеен парк, пешеходна алея и велоалея. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от „24 часа”.

Удължаването на зелената трамвайна линия е част от проекта за реконструкция на цялото трасе на трамваите по линия 5. Предвижда се промяна в паркирането в участъка на зеления трамвай, като местата се намаляват от 200 на 163. Колите ще спират успоредно в локалите, а не перпендикулярно както сега. Ще се оформят малки пиацети, които ще са места за отдих и за игра. Ще обогатим озеленяването и така от двете страни трамвайното трасе ще се оформи линеен парк, обясни арх. Здравков.

Консултанти по промяната на проекта за зеленото трамвайно трасе са специалистите от френското архитектурно бюро "Вилмот архитекти", работили и по Шанз-Елизе. В екипа има и българска архитектка.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова постави срок до средата на април да е готов работния проект за трасето, за да може да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на реконструкцията на цялата трамвайна линия 5. Самите дейности вероятно ще стартират през 2020 г. За ремонта са осигурени средства от Оперативна програма "Региони в растеж". Той трябваше да стартира тази година, но в края на 2018 г. класираните на първо място "Джи Пи груп" се отказаха от подписване на договор и Фандъкова реши да бъде обявена нова процедура. Пускането на поръчката обаче не може да се случи, докато не са готови работните проекти.

Проектът предвижда около зеленото трамвайно трасе да има 467 дървета и 3720 кв. м тревни площи.

Вижте как изглежда проектът.

още от София