100 дни до Олимпийските игри - Токио започна обратното броене (галерия)

Протести и критика белязаха организацията на игрите. Президентът на комитета по организацията Йоширо Мори се наложи да подаде оставка, след като  коментира, че жените „много говорят“ и че срещи на високо ниво, в които участват жени, биха „отнели прекалено

Токио официално започна отброяването на последните 100 дни до началото на Олимпийските игри в града, които стартират на 23 юли с откриването на статуя на логото на олимпиадата. След това на 24 август в града ще се проведат и Параолимпийските игри.

Игрите трябваше да се проведат миналата  година, но бяха отложени заради глобалната пандемия от коронавирус.

Това ще са най-скъпите Олимпийски игри в историята, пресметна Университетът в Оксфорд. Първенството ще струва 15,4 млрд. долара, което е с 22% повече от първоначално планирания бюджет. Увеличението идва от забавянето и допълнителната организация на противоепидемичните мерки.  За сравнение, когато през 2013 г. градът спечели организацията на Олимпийските игри, се очакваше разходите по организацията им да бъдат 7,5 млрд. долара.

В Летните олимпийски игри ще се включат около 15 000 атлета от над 200 държави. Те ще се състезават в 33 дисциплини на 42 спортни съоръжения.

На тези игри за първи път ще има първенство и по фристайл BMX, баскетбол 3 срещу 3 и други, а освен това сред съпътстващите събития са предвидени състезания по сърфинг, карате, спортно катерене и бейзбол.

Япония вече обяви като първа строга противоепидемична мярка, че няма да допуска в страната фенове от чужбина.

Със сигурност, това ще бъдат не само най-скъпата до момента, но и най-сложната за провеждане Лятна Олимпиада. Още щрихи по организацията ѝ вижте в галерията, която следва. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ