България аутсайдер срещу Унгария в най-важния мач за последните години

България аутсайдер срещу Унгария в най-важния мач за последните години

България аутсайдер срещу Унгария в най-важния мач за последните години

 

„Лъвовете“ на бараж за първи път от над половин век

Националният отбор на България по футбол приема Унгария в може би най-важния си мач за последните 15 години. Двубоят е първи бараж за класиране на Европейското първенство през 2021 година, което трябваше да се състои това лято, но заради пандемията от Коронавирус, бе отложено. За последно „лъвовете“ играха на голям форум през 2004 година със селекционер Пламен Марков. Последваха седем големи турнира (четири световни и три европейски първенства), на които представителният ни тим не взе участие. Предстоящият противник е Унгария, а при евентуална победа, България ще приеме отново в София в последен бараж преди финалите на Европейското победителя от сблъсъка Румъния – Исландия. 

Шансове да бъдат победени унгарците има, но букмейкърите поставят нашия национален отбор в ролята на аутсайдер срещу унгарците. Коефициентите от спортната секция на Winbet Casino определено не са в полза на българския отбор. За победа на „А“ отбора ни ставката е 3.65 (тоест, при залог от 1 лев, печалбата е 3.65 лева), докато за успех на унгарците коефициентът е доста по-нисък, тоест възможността за победа е по-висока – 2.15.

Водещите компании за залози предоставят доста разнообразни възможности за двубоя, като една от традиционните е кой ще се класира, т.е. кой ще бъде краен победител. С оглед вече споменатите коефициенти унгарците са в ролята на фаворит за краен победител (1.57) срещу 2.43 в полза на българския представителен отбор. Любопитното е, че с най-голям шанс да отбележат гол имат Исмаил Иса и Божидар Краев (коефициент 4.40), следвани от Спас Делев (5.40). Много преди тях са унгарските национали Адам Шалай (2.90) и Неманя Николич (3.05).

Един от водещите световни брандове в областта на хазарта – австрийския Bwin, е още по-категоричен при обявяване на коефициентите за двубоя. Победата на българите е оценена с още по-високото 3.75 срещу 2.15 за маджарите. Подобно е числовото изражение и в останалите компании, които приемат залози за баража. 

Националният отбор на България не е участвал в подобен решителен бараж от повече от 50 години. За последно нашите играят на бараж за класиране на Световното първенство през 1966 година в Англия. Тогава в квалификационната група Белгия и България завършват с равен брой точки и се стига до мач, който да определи кой ще замине за Мондиала в Англия. „Лъвовете“ печелят с 2:1 на неутрален терен във Флоренция с два гола на Георги Аспарухов-Гунди и се класират за Световното. След това през годините националният ни тим не е стигал до двубой/бараж в един мач, от който да зависи класиране (с уточнението, че все пак, ако победи Унгария, ще има последен мач срещу Румъния или Исландия).

Интересен казус имаше преди сблъсъка с маджарите заради пандемичната обстановка в цял свят. УЕФА разреши да има публика на мачовете, но условието е трибуните да бъдат заети с до 30% от капацитета на стадиона. Така за мача с Унгария на „Васил Левски“ би трябвало да има 12 000 души. Това обаче поражда интересен казус, тъй като разрешението на УЕФА е в разрез с правилото у нас, че във всеки сектор на даден стадион може да бъдат допускани до 1000 души. Това правило е издадено от родните власти за двубоите от вътрешното ни първенство. И ако се спазва то и за двубоя с Унгария, на „Васил Левски“ би трябвало да има не повече от 4000 души. До последно се изчакваше решение след запитването от страна на Българския футболен съюз към Министерството на здравеопазването и Министерството на спорта колко точно публика може да присъства на двубоя и колко билети да бъдат пуснати в продажба.

Селекционерът Георги Дерменджиев ще разчита футболисти предимно от българското първенство, като до последно имаше доста казуси за разрешаване. Нападателят на Арда (Кърджали) Спас Делев даде втори положителен тест за Коронавирус, след като вече веднъж прекара болестта след предишния лагер на националния отбор. Драмата бе с нападателя на италианския Специя Андрей Гълъбинов. Българинът прави фурор и в първите си 2 мача в Серия „А“ отбеляза 3 гола, колкото до този момент имаха Кристияно Роналдо и звездата на Интер Ромелу Лукаку. Липсата на повиквателна от страна на Дерменджиев разбуни духовете в спортната общественост, но се оказа, че клубният тим на Гълъбинов – Специя, не го пуска за лагера. Причината е, че след мача с Унгария на 8 октомври, но 11 октомври нашите гостуват на Финландия в мач от турнира за Лигата на нациите. И ако Гълъбинов пътува за Финландия, след като се прибере в Италия трябва да изкара задължителните 14 дни карантинен период. От началото на годината България изигра само три мача – първият бе контрола през февруари още преди пандемията и бе загубен от Беларус с 0:1. В началото на месец септември започна новото издание на Лига на нациите и нашите направиха 1:1 срещу Ирландия и 0:1 от Уелс, като и в двата мача допуснаха голове съответно в 93-ата и 94-ата минути.

Унгарците също записаха два мача в Лига на нациите, но далеч по-успешни. Те победиха като гост Турция с 1:0, но след това загубиха от Русия у дома с 2:3. Селекционерът на маджарите, италианецът Марко Роси, има на разположение четирима играчи, които се състезават в немската Бундеслига. Впечатление правят най-опитните Адам Шалай (63 мача/21 гола за Унгария) от Майнц 05 и Неманя Николич (29/6) от Фехервар. В Германия играят вратарят Петер Гулаши, който пази на РБ Лайпциг, Вили Орбан играе в същия тим, а във Фрайбург е Роланд Шалай.

* Мениджър Нюз не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ