Осъдиха на доживотен затвор бивш шеф на китайския футбол за подкуп от $11,2 млн.

Осъдиха на доживотен затвор бивш шеф на китайския футбол за подкуп от $11,2 млн.

Осъдиха на доживотен затвор бивш шеф на китайския футбол за подкуп от $11,2 млн.

Бившият президент на Китайската футболна асоциация (CFA), Чен Сююан, беше осъден на доживотен затвор за подкуп. През януари той се призна за виновен във вземане на подкупи на обща стойност 81 милиона юана (11,2 милиона долара; 8,9 милиона британски лири), съобщи BBC.

Репресиите срещу корупцията, водени от президента Си Дзинпин, прорязаха спорта, банките и армията. Във футбола са разследвани повече от дузина треньори и играчи.
Процесът в Междинния народен съд на Хуанши в централен Китай разкри незаконните дейности на Чен от 2010 до 2023 г., които включват предишната му роля като президент и председател на Shanghai International Port Group.

Прокурорите казаха, че Чен е приел пари и ценности в замяна на помощта си при получаване на договори за проекти и организиране на спортни събития.
Съдебното решение гласи, че той е нанесъл "огромни щети" на каузата на китайския футбол, според контролираната от държавата новинарска агенция Синхуа. Държавните медии съобщиха също, че трима други висши футболни служители са били осъдени във вторник на между 8 и 14 години затвор за корупция.

По-рано тази година бивш полузащитник на английския клуб Евертън и бивш главен треньор на китайския национален отбор по футбол за мъже, Ли Тие, призна, че е уреждал мачове и е предлагал подкупи на хора, включително Чен, за да получи най-високата треньорска длъжност в Китай.

Китайското външно министерство също потвърди, че южнокорейският Сон Джун-хо, който играеше за Шандонг Тайшан, е бил задържан от полицията във връзка със случай на подкуп. Външното министерство на Южна Корея съобщи тази седмица, че той е бил освободен от ареста.

В миналото президентът Си изрази амбицията си да превърне Китай в голяма футболна нация. През 2011 г. той говори за своите „три желания“ за китайския футбол: да се класира отново за Световното първенство, да бъде домакин на турнира и един ден да спечели трофея.

През последното десетилетие клубовете в китайската Суперлига похарчиха огромни суми пари, за да привлекат някои от най-добрите играчи в света, включително бразилския полузащитник Оскар, бившия аржентински нападател Карлос Тевес и белгийския национал Аксел Витсел. Това обаче доведе до натрупване на дългове на клубовете и CFA обяви таван на заплатите през 2020 г.

По това време тя каза, че този ход има за цел да фокусира инвестициите върху развитието на местни таланти, вместо да внася международни звезди.

Сега само малък брой чуждестранни играчи остават в лигата. Неотдавнашните задържания на големи футболни фигури нанесоха нов удар на футболните амбиции на страната.
Въпреки тези проблеми националният футбол все още е популярен в Китай и корупционният скандал с Чен Сююан шокира феновете, припомня BBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ