нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отлагането на олимпийските игри в Токио за следващата година ще струва допълнителни 1,9 млрд. долара

Снимка: Guliver / Getty images

Oрганизационният комитет за олимпийските и параолимпийските игри в Токио е изчислил, че допълнителните разходи по отлагането на спортното събитие за лятото на 2021 г. са около 200 млрд. йени, или 1,9 млрд. долара, предаде японският вестник Йомиури, цитиран от Блумбърг.

Комитетът ще дискутира разпределението на разходите с правителството на Япония и местната управа в Токио и следващият месец ще представи план за целта.

Олимпийските игри в Токио, които са насрочени за периода от 23 юли до 8 август 2021 г., бяха отложени с една година заради пандемията от коронавирус. Това бе първият случай, в който модерните олимпийски игри се отменя в мирно време.

Йомиури отбелязва, че членовете на организационния комитет са изразили опасения, че допълнителните разходи могат да достигнат 200 млрд. йени, но в крайна сметка са се договорили с Международния олимпийски комитет за опростяване на някои аспекти на игрите, за да спестят пари.

В допълнителните разходи не влизат мерките срещу разпространението на коронавируса, тъй като за тях отговаря японското правителство.

Отлагането на игрите за 2021 г. предизвиква редица логистични проблеми за Япония, но то е по-малко белезнено от пълното им отменяне, тъй като в тях вече са инвестирани милиарди долари от спонсори, телевизионни оператори и други заинтересовани страни.

още по темата
още от Спорт