Ръководителят на Олимпийските игри в Токио подава оставка

Ръководителят на Олимпийските игри в Токио подава оставка

Ръководителят на Олимпийските игри в Токио подава оставка

Президентът на Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, които започват само след няколко месеца, ще се оттегли от поста си след сексистки коментари за жени, предаде CNN.

По време на заседание на настоятелството на Токио 2020 миналата седмица Мори е заявил, че „заседанията на борда с много жени отнемат повече време“, защото „жените са конкурентни – ако един вдигне ръка, за да говори, другите може да помислят, че трябва да говорят също“. „Ако искате да увеличите членството на жени, ще имате проблеми, освен ако не въведете времеви ограничения“, е казал още той.

Това доведе до яростни критики срещу бившия премиер на Япония, което го принуди да се извини, но не отмени призивите за оставката му, макар че по-рано обяви, че няма такива планове.

От Международния олимпийски комитет заклеймиха коментарите на 83-годишния Мори като „абсолютно неподходящи и в противоречие с ангажиментите на МОК и реформите на неговия олимпийски дневен ред за 2020 година“, припомня „Индипендънт“.

Сега Организационният комитет ще е натоварен със задачата спешно да намери нов лидер, докато междувременно се подготвя за откриването на Олимпийските игри на 23 юли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ