Задават се фалити и при футболните грандове

Задават се фалити и при футболните грандове

Задават се фалити и при футболните грандове

Пандемията от коронавируса засегна и футбола. Най-много десет от грандовете на Европа ще запазят финансовата си мощ след края на кризата и един от тях е "Реал Мадрид", прогнозира професорът по глобална икономика Даниел Ласал в седмичната си рубрика El Espanol. Според него, без мачове "Барселона" и "Атлетико Мадрид" търпят сериозни финансови загуби, а двубои пред празни трибуни ще означават "нокдаун" и за двата отбора.

"И "Барселона", и "Атлетико Мадрид" се "хранят" от мачове. Когато те са спрени, клубовете генерират огромни загуби. Всеки месец без футбол е голям минус за тях, този минус може да тръгне да се развива в прогресия, ако ситуацията не се промени скоро. И тогава ще са нужни години, за да се стабилизират. Дори мачове без зрители до края на годината ще ги изпрати в нокдаун. Това не може да се изчисти за две-три години", прогнозира Даниел Ласал.

"Реал Мадрид" е единственият испански клуб, който ще запази състоянието си след пандемията, смята още той. В европейски план само още 6-7, максимум 10 клуба, ще избегнат фалит, сред които са и "Кралете", категоричен е професорът. Той обаче не назова имената на останалите. Предполага се, че в това число влизат и "Байерн Мюнхен" и "Борусия Дортмунд", защото икономиката в Германия е силно развита.

Според него, цените на футболистите също ще спаднат. "Абсурдните суми, които бяха плащани, са несъизмерими с генерирането на приходи. Повечето клубове бяха в технически фалит, защото при оборот от 600-700 млн. евро се отчита печалба от 20 млн. евро. Това не беше нормално и в сегашните условия това вече е чист фалит", категоричен е Ласал.

Прогнози за големи загуби направи и президентът на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу преди месец.  По думите му, "Камп Ноу" няма приходи, а в същото време разходите остават високи, въпреки че футболистите вече намалиха заплатите си със 70%. "Ако нищо не се промени до юни, тогава ще имаме големи загуби. Трябва да се върнем към нормалния ритъм, в противен случай ни чакат големи загуби", каза още Бартомеу.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ