нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сватбени халки с етно мотиви? Модерно е!

Влюбени сте, в главата ви постоянно звучи Менделсоновия марш, избирате празничното меню, роклята, костюма, поканите, чашите и неизменно идва моментът, в който се замисляте за най-важното – сватбените халки. А те са десетки, не, стотици, не, хиляди модели, стоят подредени в бижутерийните магазини и само чакат да спрете поглед върху тях. И се започва с  мъчителните проби, ден след ден, докато накрая все пак се спирате върху някой модел, просто защото нямате време. Стоп! Тези пръстени са най-важните в живота ви, защото ще трябва да ги носите до края на живота си, което означава, че наистина трябва да са по-специални – да бъдат с уникален дизайн, да са фини, стилни, да издържат на „ударите” на съдбата... Трудна задача, нали?! Да видим какво казват специалистите - потърсихме съвет от един ювелирен майстор, който разказва за най-новите модни тенденции при бижутата.

„За мен, като дизайнер и търговец на златна бижутерия, сватбените халки са нещо много лично. Те са повече от златни рингове, с които се вричате един на друг пред олтара. Те са символ на вашата любов и се предполага, че трябва да ги носите през остатъка от живота си. Ето защо трябва да подхождате с изключително внимание към модела, който избирате”, съветва дизайнерът-бижутер Денис Виденов.

Отстрани изборът често изглежда лесен – просто влизате в първото златарско ателие, разглеждате дузина халки, избирате и готово. Но нещата не са толкова прости. Трябва заедно с половинката си да решите от какъв материал ще бъдат направени халките и дали искате да вградите някакъв символ, букви или дата, която е важна за вашата връзка. 

„Опитвам се да уловя емоцията на влюбените двойки, дошли при мен, за да мога да я пресъздам в скуплтура от злато. Ето защо  въвличам клиентите си в процеса на работа - стартираме от празен лист хартия през триизмерната визуализация до крайния продукт, който мъжът и жената трябва да носят цял живот”, разказва дизайнерът и добавя, че мъжете все повече се интересуват от индивидуалния дизайн, особено когато поръчват годежен пръстен. 

„Двойките все повече искат да имат индивидуален, уникален дизайн на сватбените си халки. Преди имаше само класически модели, докато сега заедно с клиентите измисляме нови модели. Целта е да увековечим момента на щастие, който ще помнят през целия си живот. Действаме като в киното. Създаваме един хубав филм, който хората да помнят години напред”, обяснява Денис, докато ни показва един от моделите, с който се гордее – „Атлантис”. „Той бе създаден в продължение на няколко месеца труд, базиран на множество проучвания, избор на форма, удобство и предпочитания. Тайната се крие във профила на халката, която заедно с екипа ми направихме, изчислявайки правилните пропорции и ъгли на пречупване”, хвали се той.

Не са малко и хората, които поръчват халки с етно символи като българска шевица, канатица, добре позната от чипровските килими, или крилатата канатица - символ на продължението на живота, и по-точно на поколението, което двойката ще остави след себе си.

„Пръстените с шевици, които изработвам, се поръчват от музиканти и атристи, но най-често от хора, които са израсли извън София – от Казанлък, Горна Оряховица. Заетите в IT сектора най-често купуват халки с цветето на съдбата. Клиентите често правят поръчки за пръстени и колиета с елементи пафти. Това се очертава като тенденция и при чужденците, женени за българки, като най-много поръчки имам от Германия, Швейцария, Великобритания и Русия. Когато ги попитам какви са мотивите им, те ми отговарят, че така съпругите им си взимат по една частица от България със себе си, независимо че живеят на хиляди километри оттук. Това успява да ме трогне всеки път”, добавя дизайнерът на бижута Денис Виденов.

И разказва романтичната история на австриец, женен за българка, който изненадал жена си с нетрадиционни пръстени. Двамата се запознали в Алпите, където пламнала искрата помежду им. Ето защо мъжът направил 360-градусова панорамна снимка на това място и поискал тя да се вгради в ринговете. Ефектът бил невероятен, но влюбените помолили да не се разпространяват снимки на тяхното бижу в социалните мрежи, с което дизайнерът се съобразил.

 

„При мен идват хора с разнообразни професии - актьори, певци и музиканти, адвокати, икономисти, финансисти. И това, което ги обединява е, че са ценители на уникалния дизайн. Мъжете между 20 и 30 години отделят по около 1000 лв. за красив годежен пръстен. По-улегналите, между 33 и 45-годишни, си позволяват и по-скъпи пръстени до 3000 лв. Не се скъпя за продуктите, които използвам, защото искам бижутата ми да са с най-добро качество, а това се цени от клиентите ми”, казва Денис Виденов.

Дизайнерът вече работи по следващата си колекция с етно мотиви - този път на ред са нестинарките. Акцентът при новите пръстени ще бъдат въглените, върху които танцуват нестинарките. А дали на вас ще ви отива пръстен от черен родий, покрит с малки, естествени рубини от Шри Ланка, скоро може да разберете. 

Автор: Нели Тодорова 

 

 

още от Стил