Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Алпинистът Иван Томов ще бъде погребан под връх Лхотце

Shutterstock

Българският алпнинист Иван Томов, който загина в Хималаите, ще остане завинаги там. Той ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът, предаде БНТ.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядника в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", казва Теодор Кисимов - приятел на Иван.

"При Иван имаше през последните години една трудна серия при ходенията по планините. Но винаги най-интересният, най-мечтаният връх е следващият", посочва още Сашо Попов, председател на туристическо дружество "Приста".

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7 800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случай, казват приятелите му.

В негова памет те ще засaдят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

По думите на Сашо Попов, дъбът е "благун", най-големият, от големите дъбове, които растат самотни в полето. "Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", допълва той.

35-годишният Иван Томов е 19-ият български алпинист, намерил смъртта си по върховете.

още по темата
още от Свят
24
Понеделник
Февруари