Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Иранският аятолах заплаши Великобритания заради задържания танкер

Снимка: Guliver / Getty images

Иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей заплаши, че Иран ще отговори на "пиратството" на Великобритания, задържала край Гибралтар ирански петролен танкер, съобщиха Ройтерс и ДПА.

"Злонамерената Великобритания извършва пиратство и краде нашия кораб, като се опитва да го представи като законно дейсдтвие. Иран и тези, които вярват в нашата система, няма да оставят без отговор такова злодеяние", каза аятолахът по иранска телевизия.

Британски морски пехотинци задържаха иранския супертанкер "Грейс 1" по обвинение, че превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Техеран от самото начало настоява плавателният съд да бъде освободен, припомня БТА.

Хаменей казва още, че Иран ще продължи да се отказва от спазването на отделни изисквания на ядрената сделка, тъй като европейските партньори не изпълняват задълженията си. "Според нашия външен министър "Европа е поела 11 ангажимента; тя не спази нито един от тях. Ние спазихме своите ангажименти . . . . Сега ние започваме да съкращаваме нашите ангажименти, а те възразяват. Колко нагло! Вие не изпълнявате своите ангажименти!", се казва в изявлението на аятолаха, поместено на неговия уебсайт.

още по темата
още от Свят
20
Понеделник
Януари