нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бил Гейтс: Ако бях президент на САЩ щях да се боря за „изглаждане на кривата“ на епидемията

Снимка: Guliver / Getty images

Ако Бил Гейтс беше президент на Съединените щати в момента, той щеше да даде приоритет на поставянето на американските граждани под изолация с цел да бъде „изгладена кривата“ на епидемията с COVID-19, пише Си Ен Би Си.

Под термина „изглаждане“ или „изравняване на кривата“ се разбира ограничаване на експоненциалния ръст на заболеваемостта, за да се избегне натрупване на голям брой болни за кратко време, тъй като това може да претовари здравната система на страната.  

„Ясното послание щеше да бъде, че нямаме друг избор освен да поддържаме тази изолация за дълъг период от време. В случая с Китай това бяха около шест седмици, така че ние трябва да се подготвим за това и да се справим добре с карантината“, заяви съоснователят на Microsoft  в видео връзка с Крис Андерсън е куратор на конференциите на TED.

Според Гейтс, ако изолацията е направена добре в национален мащаб, до 20 дни новите случаи на заразени ще се променят съществено, т.е. ще намалеят. Това ще бъде знак, че се върви в правилната посока.

До момента около 179 милиона души в 18 щата, 31 окръга и 13 града в САЩ са посъветвани да си стоят вкъщи, сочи информация Ню Йорк Таймс.

По данни на Университета „Джон Хопкинс", трендът на новите регистрирани случаи на заболели в САЩ върви нагоре, докато в Китай и Южна Корея той вече се е „изгладил“.

Коментарите на Гейтс за изолацията идват след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че се надява да отмени ограничителните мерки срещу коронавируса най-късно до 12 април, когато е католическия Великден.

„Америка скоро отново ще бъде отворена за бизнес, много по-скоро от тези три или четири месеца, за които някои говорят.“, заяви Тръмп на брифинг в понеделник. „Не може да позволим лекарството да стане по-лошо от проблема. Можем да правим две неща наведнъж“, добави той.

Той повтори позицията си и във интервю за Фокс Нюз.

„Не можете просто да дойдете и да кажете нека затворим Съединените щати, най-голямата и най-успешна страна в света.“, каза Тръмп, като допълни, че последвалата рецесия също би отнела много животи.

 Медицински експерти обаче са на позицията, че е твърде рано да се говори за възобновяване на работата на бизнесите и отваряне на учлищата.

„Очевидно е, че идеите на Тръмп не са базирани на реалността“, заяви пред Си Ен Би Си д-р Тина Тан, от Обществото по инфекциозни болести на Америка (IDSA).

Бил Гейтс също подчерта, че е трябва да се даде приоритет на човешкото здраве над парите.

„Истинска трагедия е факта, че икономическите последици от тази криза ще бъдат много драматични. Досега не сме виждали нещо подобно“, казва Гейтс, като допълва, че икономиката и парите са неща, които да бъдат възстановени, докато връщането на мъртвите към живота е невъзможно .

Ето и целия разговор между съоснователя на Microsoft и Крис Андерсън от TED:

още по темата
още от Свят