нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дронове ще следят спазват ли се ограниченията по испанските плажове

Снимка: Shutterstock

По-малко от месец остава до разгара на лятото и въпреки че пандемията от COVID-19 не е отминала, Испания се подготвя усилено за летния сезон, въвеждайки строги правила за туристите на плажа. Институтът за качество на туризма изготви препоръки как да се изчисли максималния брой хора на всяка плажна ивица и как плажуващите да спазват социална дистанция, така че да не се излагат на риск. Те ще бъдат информирани за това с плакати и система за звуково оповестяване, а дронове ще следят дали се спазват ограниченията.

Управителят на всеки плаж (обикновено това са общините), ще трябва да определи максималния брой туристи, които могат да събират слънчево лъчи едновременно в засисимост от неговия размер, наличието на плажни барове и детски площадки, както и колко голяма е приливната вълна. Един от начините да се определи капацитетът на плажа, например, е да се раздели общата повърхност на минималното разстояние за безопасност.

Ще се установят отделни входове и изходи с контрол на капацитета, а при наличие на опашки, приоритетен достъп ще се дава на бременни жени, възрастни хора и хора с намалена подвижност. Ще се обособят активна зона покрай брега за разходки, транзитната зона и зона с шезлонги и чадъри, за да не се смесват отделните потоци хора.

Дезинфекция на шезлонгите ще се извършва преди всеки нов турист, въпреки че се препоръчва употребата на собствени хавлии, върху които да се лежи.

Относно социалната дистанция, трима приятели, които са под един чадър, няма да трябва да спазват безопасното разстояние между тях, но не трябва да се смесват с други групи хора.  

А ако туристите поискат да изпият разхладителна напитка на някоя тераса, те първо трябва да уведомят сервитьора, който да дезинфекцира масите и столовете.

Въздушният трафик ще се активира отново през следващите седмици. Ето защо от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчват пътниците да носят маски на борда на самолетите. В самолетите на Iberia спират бордовите продажби на продукти, вестници и списания. А ако пътниците не спазват указанията на авиокомпаниите, ще бъдат третирани като "конфликтни пътници". 

Източници: abc.es, elmundo.es, lasprovincias.es

още от Свят