нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Формулата на Щайнмайер - стъпка към мир в Украйна или към нови раздори

Снимка: Guliver / Getty images

Киев прие поетапния план за изпълнение на политическата част от Минските споразумения - "формулата на Щайнмайер". Това предизвика въздишка на облекчение в европейските столици и паника сред украинската политическа общност, пише "Росийская газета".

Според руския официоз обаче установяването на мир в Украйна "не устройва нито опозицията във Върховната рада, нито част от новото мнозинство. Но първата стъпка към мир е направена и днес само от президента Володимир Зеленски зависи дали страната му ще се движи и занапред по пътя, тъй непопулярен в обкръжението му".

"Формулата на Щайнмайер", определяща механизма за въвеждане на самоуправление в част от Донбас, "не е нова редакция на Минските споразумения, нито ги заменя. Тя е само спомагателен инструмент - документално оформена и подписана от всички участници в уреждането карта за реализиране" на комплекса от мерки за изпълнение на споразуменията, заявява официозът.

Самият специален статут на сепаратистки Донбас според вестника е описан в подробности в приетия, "но незадействан и до днес закон за спецификата на местното самоуправление в тези територии и да бъде рестартиран той също е задължение на Киев".

Спирането на кръвопролитието, юридическото премахване на "черната дупка" в центъра на континента, възстановяването на някога най-развития икономически регион на Украйна безспорно е изгодно за Европа, за Русия и за жителите на Донбас. Но както сочи реакцията на колективен Киев, това категорично не устройва повечето украински политици, все така готови да унищожават свои сънародници "в името на мира", коментира "Росийская газета".

Вестникът описва протести на "неонацистки групировки и парламентарни партии" срещу подписването на формулата на Щайнмайер от Киев. Според московския всекидневник има реална опасност от "нов Майдан" и дестабилизация в Украйна, защото бойци от "националистически и неонацистки" формирования вече "са обявили мобилизация в социалните мрежи и нагнетяват обстановката". А президентът Зеленски "не рискува да се обърне директно към далеч по-многобройните си избиратели, желаещи мир на всяка цена".

"Росийская газета" помества и декларация на сепаратистките лидери в Донбас под заглавие "Приканваме господин Зеленски да не ни диктува условия".

"Сами ще решаваме (. . .) как ще се интегрираме с Русия", заявяват лидерите на т. нар. Донецка и Луганска народни републики. "Киевската власт няма да получи никакъв контрол върху границата" с Русия в района на Донбас, подчертават те.

Зеленски направи на брифинг редица недопустими изявления, изцяло в разрез с Минските споразумения. Те демонстрират, че украинската държава и занапред няма да изпълнява ангажиментите си за уреждане на конфликта, пише "Известия".

Според всекидневника Зеленски е заявил, че ще се готви нов закон за самоуправление в Донбас, съгласуван с украинската общественост, а не със сепаратистите, а изборите в размирния регион ще се проведат, едва след като Киев получи контрол върху границата му с Русия. Това противоречи на съгласувания от тристранната контактна група комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения, твърди "Известия".

Украйна сякаш е изпълнила ангажиментите си според "нормандските" договорености, но изявленията на украинския лидер изцяло ги обезсилват. Яснота по тези отново назрели въпроси може да настъпи след нова среща на ниво държавни глави в "нормандски формат" - ако тя все пак се състои, предполага вестникът.

Повечето украински политици категорично признават или осъждат подписването на формулата на Щайнмайер от Киев. За разлика от тях обикновените украинци не могат да кажат какво е отношението им към документа. Според допитване на групата "Рейтинг" 60 на сто от жителите на страната не знаят дали осъществяването на тази формула ще е от полза за Украйна или ще й навреди, пише "Комерсант".

Категорично я подкрепят 8 на сто от участниците, а 15 процента заявяват, че няма да се примирят с нея при никакви условия и несъгласните са далеч по-активни от привържениците на новия мински документ. Онези, които смятат, че формулата застрашава суверенитета на Украйна, се заканват редовно да излизат на централните улици и площади, напомняйки на президента Зеленски, че властта в държавата може да се сменя не само чрез избори, се казва в материала.

Формулата на Щайнмайер стана формула на раздора, констатира в заглавие "Независимая газета", като изтъква, че новият документ не означава мирни договорености със сепаратистите.

Ако става дума за "мир на всяка цена" и цената излезе прекалено висока, очевидно е, че ще има възмущение най-малкото в Западна и Централна Украйна, несклонни към капитулантски договорености с Москва. Мнозинството украинци не подкрепят предвижданата обща амнистия за сепаратистите, нито автономията за част от Донбас, смята украинската социоложка Ирина Бекешкина.

 

По материали на БТА

още по темата
още от Свят