нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лувърът пусна виртуална обиколка на повече от 480 000 творби

Снимка: Getty Images

Лувърът пусна база данни с документация, изображения и история на повече от 480 000 творби от колекциите на самия Лувър и Националния музей на Йожен-Делакроа. Виртуалната платформа ежедневно актуализира информацията за хиляди спасени произведения, дори и по-малко известните, и предоставя интерактивна карта за посещение на музея чрез мобилен телефон, таблет или компютър, пише elconfidencial.com

Базата данни позволява на изследователите, колекционерите и любителите на изкуството във всичките му форми, на практика да пътуват виртуално през коридорите на галерията с повече от 482 000 записа и 680 000 изображения на произведенията в колекцията. 

Сред регистрираните творби са скулптури от Тюйлери и градините на „Въртележката“, произведения на Националния музей за възстановяване, които са спасени след Втората световна война и в момента са притежание на Лувъра, докато не бъдат върнати на законните им собственици. В архива има произведения, изложени в стаите на музея, тези, дадени назаем на други френски институции, както и произведенията, които се съхраняват. 

Голяма част от колекцията, приблизително 75%, е достъпна в мрежата. Новата платформа замества предишния запис на „Атлас“, който беше ограничен само до произведенията, изложени в галерията. Освен това, архивът предлага няколко начина за преглед на колекциите. Има възможност за прости или разширени търсения, записи по кураторски отдел, тематични албуми и интерактивна карта.

Виртуалната карта помага на посетителите да планират обиколката си в музея и им позволява да изследват галерията стая по стая, тъй като се генерират списъци с изложените произведения, които от своя страна са класифицирани по местоположение. Всеки запис разкрива ключови научни данни за въпросното произведение на изкуството, които се актуализират ежедневно от експертния персонал на двата музея. В него са описани заглавието, художника, инвентарният номер, материално-техническите размери, датата и мястото на производство, историята на обекта, текущото местоположение и библиографията.

"За първи път впечатляващото културно наследство на Лувъра сега е само на един клик разстояние", коментира директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинес. Той изрази надежда, че този вид виртуални ресурси ще насърчат глобалния интерес и ще подтикнат хората да посещават колекциите лично.

Нов уебсайт 

Друга дигитална инициатива, осъществена от Лувъра, е стартирането на нов уебсайт за увеличаване на достъпа до културното богатство на галерията. Новата платформа е разделена на три основни раздела: "Посещение", "Изследване" и "Какво има там в момента" и поставя акцент върху произведенията в колекциите. 

Страницата е достъпна на няколко езика: френски, английски, испански и китайски. Дизайнът й е съсредоточен върху потребителското изживяване (UX) с завладяващ аспект, в който изображенията и видеоклиповете заемат видно място. Домейнът може да бъде достъпен от таблети и компютри, но той е специално проектиран и за използване на мобилни телефони.

На уебсайта можете да се запознаете с практическа информация като работно време, цени на билетите или карта на музея. Освен това ви позволява да изследвате съкровищата, съхранявани в стария дворец, неговата история или градините му и да откривате всички новини за случващото се в Лувъра, като изложби, обиколки с екскурзовод, работилници и концерти. 

Източник: elconfidencial.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

още от Свят