нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Unicaja и Liberbank се сляха, създавайки петата испанска банка

Снимка: Shutterstock

Unicaja Banco и Liberbank приключиха своето сливане този петък, от което се роди петата испанска банка с обем активи близо 113 млрд. евро, която ще има присъствие в 80% от страната и повече от 4,5 милиона клиенти, предава eleconomista.es

С регистрацията в търговския регистър на публичния акт за сливането, чрез който Unicaja Banco поглъща Liberbank, предприятията завършват процес, започнат през 2018 г., който беше прекъснат през май 2019 г. и възобновен през октомври 2020 г. 

Създадената банка ще присъства в шест автономни общности: Андалусия, Астурия, Кантабрия, Кастилия-Ла Манча, Кастилия и Леон и Екстремадура, въпреки че ще присъства и на други територии като Мадрид, Сеута и Мелила. По последните данни, предоставени от всяко от образуванията поотделно, Unicaja Banco има 826 клона към юни, а Liberbank 575 към март, в резултат на което предприятието в момента има около 1400 клона. 

Новото предприятие ще запази корпоративното си име като Unicaja Banco и ще има седалище в Малага. То ще започне да търгува на испанската фондова борса в понеделник, 2 август. Негов президент ще бъде настоящият ръководител на Unicaja Banco, Мануел Азуага, а неговият изпълнителен директор Мануел Менендес, който досега заемаше същата позиция в Liberbank. 

 

още от Свят