Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Приключва репатрирането на британските клиенти на Томас Кук

Снимка: Guliver / Getty images

Великобритания завършва днес извънредната операция по връщане в страната на 140 000 туристи две седмици след внезапния фалит на туроператора Томас Кук (Thomas Cook), предаде Франс прес.

Службата за гражданска авиация (CAA) на Великобритания обяви в комюнике, че операцията "Матерхорн", определяна като най-важната от Втората световна война, ще приключи с полет, пристигащ в Манчестър от Орландо, САЩ, с 392 пътника на борда.

Общо 150 самолета позволиха да бъдат репатрирани около 140 000 души със 746 полета от началото на операцията, започнала само няколко часа след фалита на Томас Кук на 23 септември, информира БТА.

"Искам да благодаря на тези, които участваха в тази голяма операция, най-вече пътниците, които върнахме у дома. Искам и да изкажа уважение към чудесните бивши служители на Томас Кук, които работиха с нас, за да бъде тази операция успешна", каза генералният директор на Службата за гражданска авиация Ричард Мориарти.

При фалита на Томас Кук общо 600 000 туристи бяха на почивка с услугите на туроператора. Великобритания репатрира своите туристи, а съдбата на още 450 000 души се разигра между няколко страни и филиалите на групата, които не фалираха веднага, отбелязва АФП.

Томас Кук имаше 22 000 служители в световен мащаб, от които 9000 във Великобритания загубиха работата си.

още по темата
още от Свят