Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ добавиха 33 китайски компании в черния си списък

Вашингтон добави 33 китайски компании и организации към черния си икономически списък заради техните връзки с китайската армия или за предлагането на технологии, които правителството в Пекин използва за следене и шпионаж на мюсюлманското малцинство си малцинство в автономния район Синцзян, пише Си Ен Би Си.

Това е поредната мярка, с която администрацията на американския президент Доналд Тръмп опитва да наложи натиск върху китайските компании, които подкрепят военните усилия на страната и върху Пекин за начина, по който третира уйгурите. Той идва на фона на новината, че Пекин подготвя нов закон за националната сигурност на Хонконг.

Седем компании и две организации са добавени в списъка заради „съучастие в нарушения на човешките права по време на поведената от Китай кампания на репресии, масови арести, принудителен труд и следене с най-модерни средства срещу уйгурите и други малцинствени групи“, съобщиха от Министерството на търговията на САЩ.

Останалите 24 компании, правителствени институции и търговски организации са включени в черни списък съдействието, което оказват на китайското правителство при покупката на стоки и технологии за военни цели.

Голяма част от засегнатите компании работят в сферата на изкуствения интелект и лицевото разпознаване, пазари, в които американските производители на чипове Nvidia и Intel инвестират много средства.

Компанията Xilinx , която разработва програмируеми чипове, заяви, че един от нейните клиенти е в този списък, но подчерта, че това няма да се отрази на бизнеса й.

Новите санкции от страна на Вашинготн са сходни с тези от октомври 2019 г., когато министерството на търговията включи 28 китайски компании и организации в черния си списък заради ситуацията с уйгурите.

още по темата
още от Свят