нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швеция призна, че е подценила новата вълна на коронавируса

Снимка: Getty Images

Здравните служители в Швеция, която реши да не въвежда национална карантина в отговор на първата вълна на пандемията от коронавируса, са подценили силата на новата вълна на заразата. Това заяви премиерът на страната Стефан Льовен, цитиран от Асошиейтед прес.

"Смятам, че повечето хора от медицинските среди не виждат подобна вълна, те говорят за различни клъстъри", заяви премиерът пред в. "Афтенпостен". Льовен, който оглавява коалиция между социалдемократите и Зелените, говори броени часове преди комисията, проучваща реакцията на Швеция на пандемията, да разпространи предварителните си заключения, предава БТА. 

През лятото шведското ляво правителство на малцинството заяви, че ще бъде назначена комисия щом кризата приключи, но бе подложено на натиск да направи това по-бързо. 

Швеция е отчела 320 089 случая на коронавирус и 7514 починали - показатели, много по-високи в сравнение със съседните Норвегия, Финландия и Дания, отбелязва Асошиейтед прес. 

През есента страната преживя рязък скок на новозаразените, което постави здравната й система под напрежение. Коронавирусът се разпространи бързо сред шведските медици, подтиквайки властите да наложат повече ограничения, включително общонационална забрана за продажба на алкохол в баровете и ресторантите след 22 ч. Швеция въведе също най-строгите рестрикции в историята си заради вируса, забранявайки обществени събирания на повече от осем души на едно място. 

още по темата
още от Свят