нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шведският скептицизъм към маските се изпарява

Снимка: Getty images

Властите в Стокхолм и редица други региони на Швеция изоставят досегашния си скептицизъм и започват да съветват хората да носят маски за лице, докато страната се подготвя за трета вълна на COVID-19, предаде Блумбърг.

Това развитие бележи обрат в шведската политика относно противоепидемичните мерки и съвпада с нарастващия брой на заразените с коронавирус в скандинавската държава. Днес властите в столицата Стокхолм препоръчаха хората да носят маски в обществения транспорт по всяко време, а не само в час пик. Те също така съветват да се носят маски в магазините и офисите.

През миналата седмица броят на новите случаи на заразени с COVID-19 в шведската столица е нараснал с 27%.

Позицията на Швеция по отношение на маските за лице отдавна е противоречива, като държавният епидемиолог Андерс Тегнел многократно поставя под въпрос тяхната ефикасност. След близо година на интензивни дебати, маските за лице изглежда ще станат по-често срещани в най-многолюдната скандинавска нация.

„Трябва да увеличим значително много носенето на маски за лице“, коментира специалистът по инфекциозни болести Мария Ротцен Остлунд. „Въпреки това еднократните маски са само допълнение към мерките, като най-важното си остава спазването на дистанция“, добави тя.

още по темата
още от Свят