Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стрелецът от Крайстчърч излъчвал нападението на живо във Facebook

5747

Един от терористите, отговорни за нападението срещу две джамии в Нова Зеландия, е излъчвал на живо атаката във Facebook, предава в. "Вашингтон таймс".

На видеото се вижда как стрелецът Брентънт Тарант, носещ камуфлажно облекло, отива до багажника на колата си, в който пренася голям набор от оръжия. След това той взима една пушка и влиза в джамията "Ал Нур" в центъра на Крайстчърч, където прекарва няколко минути, преди да се върне в колата, за да смени оръжието си. Тогава започва да стреля по хора по улицата, преди отново да се върне в джамията. Към края на видеото нападателят застрелва минувач и потегля с автомобила си.

Видеото е заснето с екшън камера, наподобяваща перспективата, характерна за компютърен шутър. Потребители на Facebook са имали възможността да гледат на живо атентата, като някои са успели да заснемат образа на Тарант и да го разпространят в социалните мрежи.

От новозеландската полиция работят по сваляне на кадрите от интернет

По последна информация при атаката са загинали най-малко 40 души, а други 30 души са приети по спешност в болниците на града.

По-късно в Twitter се появяват снимки, на които се виждат няколко пълнителя на автоматичното оръжие, използвано при нападението, на които са написани на български ключови битки от Руско-турската и Балканската война, както и на името на италианеца Лука Траини, който през февруари 2018 г. рани шестима имигранти в град Марчета.

На един от пълнителите пише на български „Битка при Булаир 1913”, като става въпрос за сражение от 8 февруари 1913 г., при което България постига победа срещу Османската империя. Преди тази дата на пълнителя е изписано и името Фружин, синът на Иван Шишман, който заедно с Константин оглавява въстание против османците.

На друг пълнител е изписано на английски Шипченски проход 1877-78, а на трети се вижда надписа Виенна 1683, препратка ключовата битка, при която Свещената лига побеждава Османската империя и спира настъплението и в Европа.

 

още по темата
още от Свят
22
Сряда
Май