Затвори

Тереза Мей обвини Москва за отравянето на Сергей Скрипал

Снимка: Guliver / Getty Images

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е „много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата Юлия в Лондон, предаде „Ройтерс“.

В реч пред долната камара на британския парламент Мей каза, че Русия е или пряко отговорна за покушението, или е позволила нервно-паралитичното вещество, използвано за отравянето на Скрипал, да попадне в ръцете на други. Лондон даде на Москва срок до края на вторник, за да даде обяснение на Организацията за забрана на химически оръжия.

Британските служби са идентифицирали субстанцията като част от групата нервно-паралитични вещества „Новичок", разработен от съветската армия през 70-те и 80-те години на миналия век.

Шестдесет и шест годишният Скрипал и неговата 33-годишна дъщеря Юлия продължават да са в критично състояние, след като на 4 март бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в град Солсбъри.

„Ако не получим надежден отговор, ще приемем това като неправомерно използване на сила от страна на Русия срещу Обединеното кралство“, заяви Мей, наричайки атаката „безразсъдна и отчаяна мярка“.

Руското министерство на външните работи отговори незабавно на обвиненията, като заяви, че коментарите на Мей са „цирково представление“ и част от информационно-политическа кампания срещу Русия.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че САЩ имат „пълно доверие“ в британското разследване и заключението, че Русия е отговорна за отравянето.

„Съгласни сме, че отговорните – както тези, които са извършили престъплението, така и тези, които са го поръчали, трябва да понесат сериозни последствия.“, каза Тилърсън, който в момента е на визита в Нигерия.

Отношенията между Великобритания и Русия са обтегнати от 2006 г. насам, когато бившият агент на КГБ Александър Литвиненко бе отровен с полоний.

Тереза Мей заяви, че последното отравяне е пример за „добре установения модел на агресия от страна на Русия“ и че Великобритания е готова да предприеме „много по-обширни мерки“ срещу Русия, отколкото в миналото.

„В Сряда ще разгледаме подробно отговора на Русия“, добави Мей.

Предполага се, че нервно-паралитичните вещества „Новичок“ са от 5 до 10 пъти по-смъртоносни от по-широко познатия отровен газ зарин. Новичок предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване, заяви Гари Стивънс, професор по фармакология от Университета в Рединг.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73929
0.574947
CNY
10
2.43514
4.10654
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19848
0.45486
RUB
100
2.47055
40.4768
USD
1
1.67208
0.598058