Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бъфет дарява акции за близо 3 млрд. долара на благотворителни организации

Снимка: Guliver / Getty images

Главният изпълнителен директор на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет ще предостави акции на комапнията на стойност 2,9 млрд. долара на пет благотворителни организации, съобщи Си Ен Би Си.

Тази година „Оракулът от Омаха“ ще разпредели 15,9 млн. акции клас Б на компанията, които се оценяват на 2,9 млрд. Заедно с тази сума общата стойност на даренията на Бъфет от 2006 г. насам става 37 млрд. долара.

Бъфет не веднъж е казвал, че смята да дари 99% от своето богатство до края на живота си, като по-голямата част от него ще отиде при „Фондация Бил и Мелинда Гейтс“, основаният от покойната му съпруга фонд „Сюзън Томпсън Бъфет“ и благотворителни организации, ръководени от всяко едно трите му деца.

След това дарение Бъфет ще притежава 248 734 акции клас A на Berkshire, които се оценяват на около 67,5 млрд. долара.

Преди да започне да дарява част от богатството си за благотворителност всяка година, Бъфет беше собственик на 474 998 акции клас А, които днес биха стрували 129 млрд. долара.

Бъфет често е обвиняван, че прави дарения, за да получава данъчни облекчения. Тази година той разкри данъчните облаги от благотворителната му дейност: Комбинираните му федерални и щатски данъци (щата Небраска), включително и очакваните за 2020 г., са били облекчени с 43 цента на всеки 1000 долара, които той е давал на благотворителни фондации през последните 15 години.

 

още по темата
още от Свят