Затвори

10 неща, които уверените хора никога не правят

Снимка: Shutterstock

Увереността играе по-голяма роля, отколкото сме си представяли. Това установиха нови проучвания, изследващи разликата в математическите и пространствените умения между мъжете и жените

Жените, които са били помолени да заявят своя пол в теста за пространствени умения, са се представили по-зле от онези, от които това не е било изискано. Жени също така са се представяли по-добре, когато им е било казано да си представят, че са мъже. И двата пола са показали по-добри резултати, когато изследователите са им казали, че техният пол се представя по-добре със задачата.

Още по-интересен е фактът, че разликите в представянето между двата пола са изчезнали почти напълно, когато на участниците е било казано да отговарят на всички въпроси. Изглежда, че когато им е било позволено да пропускат въпроси, жените са подминавали много от тях не поради липса на знания, а заради липса на самочувствие.

Истинската увереност е нещо съвсем различно от егоистичната арогантност. Когато хората наистина вярват в себе си и своите способности, те просто отказват да правят някои неща, които другите хора намират за нормално. Именно тези неща стоят зад успеха на уверените хора. Ето 10 от тях:

1. Не си търсят оправдания

Ако има една черта, характерна за всички уверени хора, то тя е вярата в собствените им способности и възможности. Тези хора знаят, че животът им е в техните ръце и че контрола над него идва от самите тях, а не от външни фактори. По тази причина няма да намерите уверени хора, които да обвиняват трафика за своето закъснение или да упрекват шефа си за това, че не са получили желаното повишение. Уверените хора не си търсят извинения, защото те вярват, че контролират собствения си живот.

2. Не се отказват

Уверените хора не се отказват, когато пред тях се появят по-сериозни предизвикателства. Те гледат на проблемите и провалите като на препятствия, с които трябва да се справят, а не като на непреодолими бариери пред успеха. Това обаче не означава, че ще опитват да правят едно и също нещо отново и отново, докато не стигнат до желания резултат. Това е инат, а не увереност. Едно от първите неща, което правят уверените хора, когато ситуацията не върви в правилната посока, е да разберат какво точно се е объркало и как могат да го предотвратят в бъдеще.

3. Не чакат разрешение, за да действат

Уверените хора не се нуждаят от някой, който да им казва какво да правят и кога да го правят. Те не губят времето си с въпроси като: „Мога ли да го направя?“ и „Трябва ли да го направя?“. Въпросът, който те си задават е „Защо да не го направя?“. Когато техен клиент им проблем, който изисква от тях допълнителни усилия и време, те дори не си помислят, че могат да изчакат техен колега, който да се погрижи за него. Те виждат това, което трябва да се направи, и го правят.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677