Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

11 умствени навици, от които да се откажете, за да имате успех

125

Снимка: Shutterstock

Всичко може да се подобри в живота на съвременния човек, ако той открие и поработи върху недостатъците на своето мислене, често породени от пренатоварване с информация, твърде малко физическо движение, твърде малко реално общуване и досег с природата, твърде много прекарване на време в офиса и във виртуалния свят на социалните мрежи. 

Тук следват няколко полезни съвета, изброени от  Business Insiderу за освобождаване от натовареността и негативните ефекти на собственото мислене, подходящи за работещи професионалисти, които смятат, че имат нужда от това.

1. Отхвърлете така наречения FOMO. Абревиатурата идва от "fear of missing out" на английски език, или става дума за постоянния страх, че може да пропуснем да видим нещо важно; да разберем за някаква полезна възможност. Това е лична рецепта за нещастие. Ограничава ума до краткосрочно мислене - възпира ни да се прострем в това, което си представяме като представа за себе си, далеч напред. 

Ако се тревожите да не изпуснете възможност за работа, или за бизнес, помнете следния цитат на Ричард Брансън: "Бизнес шансовете са като автобуси. Винаги идва следващ". 

Ако сте се опитали да стане нещо, но са ви отхвърлили или сте получили отказ, не се фиксирайте върху вина или тъга заради това, а останете щастливи и с добър разум, като знаете, че още една възможност ви очаква зад ъгъла. Винаги е така. Тя е следващата. Може да е по-добра. 

2. Откажете се от нереалистичните стандарти за перфектност. Разбира се, никога не бива да си вършим работа немарливо, или да правим  грешки от безхаберие, но да очаквате да сте перфектни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, е още една неистинска самозаблуда. 

Ще ви зададем въпроса, който Шерил Сандбърг, главният оперативен директор на Facebook, често пита: Какво бихте направили, ако не изпитвахте страх?

3. Стига вече. Не очаквайте признание от другите. Да, другите хора много често са разочароващи, те не са това, което очакваме, дори някои от тях да "подават заявка", че са такива. Улеснете себе си, като приемете, че никой няма да отдели време да ви награди. Така, ако това се случи, само ще се зарадвате истински - защото е неочаквано. (Признайте още, че самите вие често сте забравяли да възнаградите други хора, а те вероятно са го очаквали...)

И също, когато знаете, че вие няма да получите награда от другите, ще знаете, че има един единствен човек, който може да ви награди - това сте вие самите. Възнаградете се. Вие знаете за какво. 

4. Спрете да говорите негативно на себе си. Става дума за лошите неща, които мисловно си казваме - изпълнени със съмнения думи и самокритики, обиди. Изследвания показват, че 300 от 1000 думи, които хора си казвали за 1 минута, били лоши. Обучението на американските морски тюлени например включва положително самоговорене, като начин да се преодолее напрегнат ден, да се избегне негативност, която прави човека неефективен, или метод да се реагира правилно в патова ситуация, да кажем като кислородът в бутилката свърши под вода. 

още от Техники за успех
19
Събота
Януари