нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато вътрешният глас крещи "Не искам!"

Снимка: Shutterstock

Не искам! Колко пъти ви се е искало да кажете тези две думи във вашата работа, но сте го правили от страх, че може да изглеждате непрофесионално и да прозвучите грубо и нетактично? Готова съм да се обзаложа, че ви се е случвало доста често.

Може би сте търсили начин да не присъствате на поредната безсмислена работна среща, която ще ви струва ценно време. Може би просто не сте искали да отидете на кафе с ваш колега, защото знаете, че той може да приеме това по погрешен начин. А може би сте искали да изкрещите тези думи в лицето на вашия шеф, когато ви е възложил проект, от който косата ви настръхва?

Определено не са малко случаите, в които ни идва да изречем именно тези две думи. И въпреки това, почти никога не го правим, защото „не искам“ просто звучи като безотговорно и незряло извинение. Това обаче не означава, че не съществуват адекватни фрази, които да използвате, когато искате да се измъкнете от нещо, което предпочитате да не правите.

Когато вътрешният ви глас крещи „Не искам!“, изпробвайте една от тези три фрази, ако искате да звучите по-професионално:

1. „Нямам време"

В по-голямата част от случаите, когато се опитвам да се измъкна от опреден ангажимент, причината винаги е проста - графикът ми е претъпкан със задачи.

Фактът, че сте заети и ангажирани с нещо е напълно основателна причина да не се натоварвате с нови задължения и да откажете предложението на вашия шеф или колега, така че не се страхувайте да използвате тази фраза.

Ако искате да смекчите допълнително тона, може в началото да добавите „С удоволствие бих, но...“. Дори и това всъщност да е последното нещо, което бихте искали да направите, вашият събеседник няма нужда да знае цялата истина.

още по темата
още от Техники за успех