нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Егоистът - начин на употреба

Снимка: Shutterstock

В някаква степен, всеки от нас си отглежда доза егоизъм. Да, адекватното самолюбие и увереност в себе си са важни за нормалността на всеки човек. Но има граница, пресичането на която означава егоцентризъм, високомерие и самовлюбеност.

Егоистичните хора обичат светът да се върти около тях. Със сигурност няма да сте сред техните любимци, ако не подкрепяте усещането им за превъзходство. Но животът ни среща с тях без предупреждение. И ако близкото им присъствие започне да ви тормози, ето кратък практичен наръчник с конкретни методи на поведение, които да ви помогнат да се справите с тях.

1). Приемете за даденост - егоистът никога не мисли за другите

Първият съвет при общуване с егоцентрика е да бъдете честни със себе си. Дайте си сметка и не го приемайте лично - той просто не е в състояние да помисли първо за нечии други проблеми. Това ще ви даде ясното разбиране къде точно се намирате в отношенията си с такъв човек.

2). Дайте си вниманието, което заслужавате

Егоистите са емоционални вампири. Жадуват за вашето внимание, но в замяна нищо не дават. Така ви вкарват в невидима опустошителна спирала надолу, в която игнорирате своите потребности за сметка на техните. За да избегнете емоционалното опустошение, осигурявайте си вниманието, което давате на този вампир.

3). Оставайте верни на себе си

Егоистът е умел манипулатор, знае как да поеме контрола над ключови емоционални настройки, да ви внуши чувство на вина или малоценност. Не влизайте в играта му, не се дръжте така, както не е обичайно за вас. Останете верни на себе си. Ако усетите гняв към него, съсредоточете се върху себе си, върху вашата истинска същност.

4). Напомняйте му, че светът не се върти около него

Зациклилият върху себе човек не забелязва вашите мисли и чувства. И затова трябва периодично да му се напомня, че светът не се върти около него. Но, дипломатично! Опитайте например с въпроса "Готов ли си да ме изслушаш?", вместо с обвинението "За теб няма значение какво мислят другите!"

още от Техники за успех