нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проста формула, която ще ви помогне да откриете вашето призвание

Снимка: Shutterstock

Седите си на бюрото, изтощени и нещастни, и си мислите: "Трябва да намеря нещо по-различно".

Замечтавате се за кратко и започвате да градите илюзорна реалност, в която сте открили призванието си и сте изживели мечтите си.

Илюзията, обаче, не трае дълго и изведнъж мозъкът ви спира на едно място. В този момент осъзнавате, че нямате представа от къде да започнете. Погълнати сте от чувство на безсилие и решавате да спрете да мислите за това и отново да се върнете в началната позиция, все така нещастни, изтощени и смазани от безизходицата.

Звучи ли ви познато?

Преди време и аз бях попаднала в същата тази ситуация. Работех за престижна консултантска фирма, но всеки ден тайно се надявах, че ще открия истинската си страст. През цялото време използвах точно този тази дума - страст.

Не можех да проумея напълно ситуацията. Всичко беше толкова несигурно и неясно ,че ме беше страх дори да си представя колко различен може да бъде моя живот. Естествено, стресът и паниката не закъсняха, а с тях се изпарари и желанието ми да мисля по въпроса. И така, месеците си минаваха, а аз все още бях на същото място.

Благодарение на това, осъзнах, че проблемът е в цялостната концепция. За повечето от нас да „открием истинската си страст“ е като да намерим Светия Граал, нещо толкова невероятно и недостижимо, че само малцина, изключително талантливи избраници на съдбата могат да се похвалят с подобен успех.

И все пак, преди напълно да изгубите надежда, представете си следното. Ако разгледаме страстта като формула, бихме могли да кажем, че тя се състои от два основни компонента: интерес и ангажираност.

Замислете се!

Когато изпитвате силна страст към даден обект или дейност, вие показвате особен интерес и готовност да отделите голяма част от времето си, за да се занимавате със съответното нещо. Вие сте активен участник в тази сфера. 

Аз, например, съм страстна любителка на шоколада. Истината е, че съм напълно обсебена от него. Освен това съм активно ангажиарна с шоколада. Готвя с него, храня се с него и дори ходя на туристически обиколки, свързани с историята на шоколада. Когато пътувам из Европа, гледам винаги да минавам през летището в Брюксел, за да обиколя шоколадовите магазини в столицата на Белгия. 

Повечето от тези неща важат в пълна степен и за настоящата ми работа. В момента работя като професионален кариерен консултант, който прекарва голяма част от деня в размисли и разсъждения по темите за професионалното развитие и растеж. Чета всичко свързано с кариерното развитие, говоря публично по въпроса, пиша статии и разбира се консултирам хора от най-различни краища на света.

За да откриете призванието си, трябва да отговорите на следния въпрос: Има ли нещо, в което сте едновременно ангажирани и заинтересовани? 

Най-вероятно вашите страсти до голяма степен се покриват с хобитата, които упражнявате (какъвто е моят пример с шоколада). Някои от тях обаче имат потенциала да се превърнат във възможности за нова кариера.

Ако не можете да се сетите за нищо, което бихте искали да превърнете в професионално занимание, отделете няколко момента, за да анализирате какво сте правили в свободното си време през последната седмица, месец или година.    

Ако си мислите „Работя като счетоводител, а в свободното си време гледам риалити шоута за пекарство и ям шоколад. Между двете няма нищо общо“, трябва да направите следното:

На първо място, използвайки гореспоменатия пример, трябва да сте наясно защо обичате тези предавания. Дали е заради аматьорите, които имат шанса да покажат кулинарните си умения, или пък се интересувате от майсторството на професионалистите? А може би просто искате да научите повече за пекарството и това е един забавен и лесен начин да го направите?

След като намерите отговора на този въпрос, направете същото и с шоколада.

Защо ядете толкова много шоколад? Каква ви харесва в него? Какво друго правите с шоколада (готвене, четене)?

След по-задълбочен анализ ще започнете да виждате общи теми и тенденции. Връзките между пекарство, реалити телевизията и шоколада, например, сочат за интерес към готвенето и храната, които може да се разнесат в нещо повече от хоби.

Това ни води до следващата стъпка. Използвайте силата на Google, за да откриете нови идеи за професионално развитие.

В нашия случай може да напишете „кариера в пекарството“, или „първи стъпки в професионалното пекарство“, а може би „как да стана кулинарен блогър/фотограф“.

С това не искам да кажа, че вашата скрита страст със сигурност е да бъдете професионален пекар, а по-скоро, че самото проучване на възможностите е достатъчно, за да откриете нови идеи и да постигнете напредък в търсенето на вашето призвание.

На пръв поглед може да ви се стори, че тези хрумвания са налудничави, но ако отделите няколко седмици непредубедено изследване на възможностите, най-вероятно ще осъзнаете, че истинското ви призвание през цялото време е било пред очите ви!

Кристи Мимс, създател на сайта The Revolutionary Club, за TheMuse.com

още от Техники за успех