Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Желязна дисциплина, перфектен баланс

1097

Снимка: Shutterstock

Някъде между мечтите за 4-часова работна седмица и факта, че се превръщате в работохолик, се крие едно ефимерно понятие, наречено баланс между работата и личния живот.

Въпреки популярното схващане, постигането на някакво равновесие между работата и забавлението е нещо, което все пак е в наша власт. Всъщност имате повече контрол върху това, отколкото предполагате – стига само да знаете как да подходите.

Предлагаме на вниманието ви пет фактора, очертани от консултанта по мениджмънт Стив Тобак за inc.com, които ще ви помогнат да забравите тежкото ежедневие и да започнете нов, пълноценен живот.

Идеален баланс съществува

Теорията е следната: Ако работите твърде много и жертвате целия си личен живот, ще бъдете нещастни. Ако се забавлявате твърде много и не печелите достатъчно пари, пак ще бъдете нещастни. Това са двете крайности. Някъде между тях се намира точката, където работите достатъчно сериозно, печелите достатъчно пари, но не забравяте и да се веселите. Тази идеална точка е различна за всеки – но тя съществува.

Целите са най-важни

Ако целта ви е да изградите кариера, която ви осъществява като човек, и същевременно един богат семеен живот, ще успеете да постигнете мечтите си. Това е един разумен баланс. Ако, от друга страна, наистина искате да направите исторически бизнес удар, вероятно ще трябва да жертвате нещо от личния си живот, за да постигнете това.

А има и трети вариант – ако целта ви е да не спирате да купонясвате и да работите само толкова, колкото да минете метър, не очаквайте да паркирате Ферари пред личното си имение.

Да го кажем по този начин: животът е въпрос на компромиси.

Важно е и колко сте готови да работите, за да ги постигнете

Някои хора искат да имат всичко. Ако целите ви са толкова агресивни, вероятно ще трябва да работите като роб и да си наложите желязна дисциплина, за да ги постигнете. Точно в този аспект на баланса между работа и забавление повечето хора се провалят. Независимо дали ви харесва, или не, целите нямат значение, ако не сте готови да се борите за тях.

Полезно е да обичате работата си

Чували ли сте за работещите кучета? Това са породи, селектирани специално, за да извършват определен вид труд. Боксерите, овчарките, ротвайлерите и колитата са в стихията си, когато вършат потомствения си занаят.

Хората, които обичат искрено работата си, са нещо подобно. Те също се трудят, но с удоволствие. Работата им е важна част от техния живот и ги определя като личности. И след като работят здраво в младостта си, за да постигнат своите цели, те могат да отделят време и сили да се занимават с много и различни неща.

Не бива да бъдете на линия денонощно

В днешно време е изключително трудно да устояваме на желанието постоянно да си проверяваме имейла, Файсбук, Туитъра и съобщенията. Това обаче е невротичната нужда постоянно да получаваме това, което искаме – най-вече внимание – както и пристрастяващия характер на претоварената ни с комуникации култура, която изисква от нас да сме денонощно на линия.

Всички добре балансирани, спокойни хора подхождат към тази реалност с желязна дисциплина. Те не позволяват на джаджите, приложенията и интернет да ги поробят.

В заключение нека кажем, че търсенето на житейски баланс е нещо изключително субективно. То прилича на търсенето на филм, който харесва лично на нас. Няма как да разберете какво е мнението ви, докато не го гледате.

Но вместо да чакате до края на живота си, за да разберете дали сте постигнали идеалния баланс, обмислете тези пет фактора и съставете от тях комбинация, която работи за вас. Ще получите повече контрол над живота си, отколкото някога се се надявали да притежавате.

още по темата
още от Техники за успех
17
Сряда
Юли