нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3 начина да се справим с трудните разговори

Снимка: Shutterstock

Взаимоотношенията с колегите са един от най-важните фактори, от които зависи дали ще обичате работата си или няма да имате търпение да я напуснете. Вие прекарвате много време с тях, а в същото време рядко имате възможността да изберете колегите си.

Освен това, трябва и да поддържате добри отношения с тях заради работата, което означава, че не винаги може да бъдете толкова откровени и прями, колкото във взаимоотношения ви с другите хора. Да не забравяме, че във вашите професионални взаимоотношения ще трябва да вземете предвид и вътрешната корпоративна политика и йерархията в компанията, което прави целия процес изключително сложен.

Това е особено проблематично, когато трябва да повдигнете тема, около която  са се събрали много емоции и напрежение, като например да говорите с колега, който игнорира вашите имейли, или такъв, който не влага нужните усилия в работата по общ проект.

С правилният подход обаче можете да имате продуктивни и успешни разговори по чувствителни теми, дори с най-трудните ви колеги. Това са няколко стратегии, които ще направят така, че и най-трудните разговори с колегите да протичат по-гладко.

1. Изполвайте същия тон, с който говорите с вашите колеги, когато дискутирате злободневни теми

Когато хората се притесняват как ще протече трудния разговор с техните колеги, това често се отразява в тона им на говорене. Те звучат тревожно и несигурно или пък подхождат прекалено деликатно към темата. Колегите ви ще разпознаят тези сигнали, което ще ги накара да станат по-напрегнати, дефанзивни и притеснени от това, че им предстои труден и неприятен разговор.

Вместо това, опитайте да говорите със същия тон, който бихте използвали, за да обсъдите по-обикновени и незначими проблеми. Представете си тона, с който бихте казали нещо от рода на: „Не мога да се справя с новия софтуер. Можеш ли да ми помогнеш?“ Ако казвате това с приятелски тон, който загатва вашето желание да се справите с проблема заедно, най-вероятно вашият колега ще отговори по същия начин и ще ви помогне.

още от Техники за успех