Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 знака, че е време да смените работното място

Снимка: Shutterstock

Понякога вашата работата или компанията, в която се намирате, не са това, на което сте се надявали, когато сте кандидатствали за поста. Важно е винаги да давате всичко от себе си в нещата, с които се занимавате, но ако постоянно имате чувството, че си блъскате главата в стена, може би е дошло времето да направите някаква промяна.

На първо място, трябва да сте наясно с факта, че съвременната бизнес среда следва формата на пазара на купувача(служителите играят ролята на купувача). Футуролозите от дълги години предричат идването на т. нар. „война на таланти“. Истината е, че тя вече е настъпила, а това е добра новина за работниците. Икономистите предвиждат, че през 2020 г. в САЩ ще има недостиг на 20 милиона висококвалифицирани служители. Ситуацията е подобна в голяма част от развитите страни по света. Това означава, че в повечето случаи може да си позволите да бъдете придирчиви и взискателни при избора си на работно място.

Разбира се, когато започнете нова работа трябва да фокусирате цялото си внимание върху това да бъдете успешни в нея и да се съсредоточите върху нещата, които са ви накарали да изберете този професионален път на развитие. Ако обаче сте дали всичко от себе си за работата съответно за компанията, която ви е назначила, но имате чувството, че нещата просто не вървят, то трябва да започнете да търсите нови възможности. Ето пет знака, за които трябва да внимавате:

1. Имате чувството, че работата ви няма значение

Всяка работа има своите недостатъци, но ако имате усещането, че това, което правите, реално няма никакво значение, то това означава, че е време за промяна. Ако искате да се чувствате удовлетворени от работата си, трябва да имате чувството, че тя има определен смисъл и цел, че вашите усилия допринасят за по-голямата картина. Трябва да чувствате, че от работата ви зависи успеха на целия екип.

Не всеки ден може да бъде изпълнен с интересни преживявания и с постижения, които имат някакъв по-дълбок смисъл и влияние върху другите, но ако тези моменти липсват напълно от вашата работа, значи е дошло времето да потърсите нещо различно.

2. Не виждате път напред

Дори и настоящата ви работа да не е перфектна, ако виждате перспектива за развитие в компанията, то може би е добре да не прибързвате с крайни решения, за които по-късно може да съжалявате. От друга страна, ако фирмата не предлага възможности за развитие и обучение, то дори и да сте доволни от работата си, времето и енергията, които ще инвестирате в нея, най-вероятно няма да си струват в дългосрочен план. Една от основните причини за бърнаут(прегаряне) е липсата на ясен кариерен път на развитие.

 От вас зависи да търсите нови възможности за развитие и контакти с различни хора, но ако никой в офиса не ви обръща внимание, значи е време да намерите място, където вашите таланти ще бъдат оценени подобаващо.

3. Имате чувството, че не можете да бъдете себе си

Това е може би един от най-важните фактори, които могат да ви убедят, че е дошло времето да потърсите работа на друго място. Човек трябва да се чувства добре в собствената си кожа, ако иска да бъде пълноценен служител. Разбира се, това не означава, че можете да си позволявате да се държите непрофесионално. В крайна сметка, не може да се появявате в офиса по пижама и да пропускате работни дни, само защото не ви се работи. 

Най-общо казано, вие се нуждаете от място, където да можете да прилагате вашите умения и таланти, да изразявате чувството си за хумор и да бъдете оценявани за уникалните идеи и виждания, с които допринасяте за успеха на компанията. Ако вашите усилия и постижения остават неоценени, значи е време да помислите за промяна в кариерата.

4. Чувствате се откъснати от вашите колеги

Чувството за принадлежност е от критично значение за нашето щастие. Според изследване от 2014 г., социалната изолация същите части от мозъка, които се задействат и от физическа болка. Ако сте положили големи усилия, за да изградите силни и устойчиви връзки с вашите колеги, но продължавате да се чувствате изолирани вашия екип, то най-вероятно не пасвате на тази група от хора. Вписването в културата на фирмата и екипа е строго индивидуален и относителен процес. Това, което според един служител е най-добро за организацията, може да не отговаря на вижданията на друг за успеха на компанията.

Ако попаднете в подобна ситуация, първо трябва да поискате да бъдете преместен в друг екип или на друго работно място в същата компания. Ако и след това не се вписвате в работния процес, то следващата логична стъпка е да напуснете и да потърсите ново работно място.

5. Попаднали сте в лоша среда

Лошото поведение, което компанията толерира, казва много за нейната фирмена култура. Ако във вашата организация има много служители, които си позволяват да се държат неморално и недостойно, защото знаят, че няма да бъдат наказани за това си поведение, то работната среда в офиса бързо ще стане изключително токсична. Обърнете специално внимание на лидерите и водещите мениджъри във вашата организация. Олицетворяват ли те вашите ценности и принцип? Ако отговорът на този въпрос е „не“, то това е важен знак, че не сте на правилното място. Друг начин, по който компанията изразява своите ценности, е чрез самото работно място. Ако офисът ви не разполага със средствата и инструментите, от които се нуждаете, за да работите на 100%, и ви кара да се чувствате изтощени и смазани от работа в края на деня, има голяма вероятност да не сте случили на добро работно място.

Освен тези на пет знака, трябва да обърнете специално внимание и на още един ключов фактор при взимането на решение за напускане на работа. Преди да си вземете довиждане с вашите колеги, трябва да решите как искате да изглежда следващата ви работа и какво трябва да направите, за да превърнете желанието си в реалност. За щастие съвременният пазар на труда предлага повече възможности от когато и да е било - от вас зависи да се възползвате от тях

..........................

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

още по темата
още от Техники за успех