нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато кандидатствате за работа: 8 въпроса, които трябва да зададете

Снимка: Shutterstock

Факт е, че някои интервюта за работа могат да приличат повече на полицейски разпит, отколкото на разговор между професионалисти, но в крайна сметка от нас зависи да сложим край на тази тенденция и да превърнем процеса на търсене на работа в по-ползотворен както за работодателите, така за кандидатите за работа.

Вместо на разпит, интервюто за работа трябва да прилича повече на игра на тенис, при която топката постоянно преминава от единия корт в другия. Интервюиращият ви задава въпрос, след което вие му отговаряте. След това вие му задавате въпрос, а той ви отговаря. Вместо размяна на удари по топката, в случая имаме размяна на въпроси.

Ключът към извличането на максимална полза от интервюто за работа се крие в задаването на правилните въпроси.

Това са 8 въпроса, които ще ви помогнат да извлечете максимума от интервюто за работа:

1. Какви са ежедневните отговорности, които мога да очаквам в работата?

Както е казала писателката Ани Дилард: „Как прекарваме живота си зависи от начина, по който прекарваме дните си.”

Успехът и чувството на удовлетвореност на работното място зависи от ежедневната реалност в офиса.

2. Какви са ценностите, които защитава компанията? Какви качества търсите в служителите, които трябва да олицетворяват тези ценности?

Задавайте колкото се може повече и по-конкретни въпроси за фирмената култура в компанията. Така ще получите добра представа за приоритетите на фирмата и за ценностната система на хората, които работят там.

3. Коя е любимата ви част от работата в компанията

Ако искате да се уверите, че сте дошли на правилното място, потърсете мнението на интервюиращия за това как той вижда работата си в компанията. Ако този въпрос веднага бъде посрещнат с ентусиазъм и отзивчивост, то нещата изглеждат добре за вашия избор. Ако пък реакцията му бъде по-колеблива и резервирана, трябва да го имате предвид.  

4. Какво означава да бъдеш успешен на тази позиция и как измервате успеха на служителите си в работата?

От ключово значение е да знаете какво счита за успех компанията, в която кандидатствате за работа. Трябва да разберете какви са показателите, по които организацията оценява вашето представяне. Как и колко често се измерват те?

още от Техники за успех