нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 начина, с които другите спъват вашето развитие

Снимка: Shutterstock

Опитайте да си спомните всички, които сте срещали през целия си професионален живот.

Най-вероятно сте имали контакт с широк диапазон от хора: от тези, които напълно безкористно са ви помогнали да постигнете целите си и да развиете кариерата си, до тези, които са били до вас само когато това е било от тяхна полза. На работното място обикновено срещаме и трети тип хора - тези, които активно се стараят да възпрепятстват нашия напредък.  

Ако сред колегите ви има представители на последната група, трябва да знаете как да отговорите на действията им по начин, който да ви позволява да извлечете най-доброто от ситуацията, както за самите вас, така и за останалите.

Това са седем от най-опасни похвати, които тези хора използват, за да попречат на вашия успех.  

1. Карат ви да се съмнявате в себе си.

Не позволявайте чуждите съмнения да се превръщат във ваши собствени. Ако се съмнявате в себе си заради нещо, което някой друг е казал, не забравяйте докъде сте стигнали и как сте го направили. Колкото повече вярвате в способностите си, толкова повече това ще си проличи в действията ви.  Ако сте уверени в себе си, хората няма да имат друг избор, освен да повярват във вас

2. Непрекъснато ви напомнят за вашите недостатъци.

Ако някой друг изтъква ваш недостатък, трябва да разгледате критиката обективно и да продължите напред. Ако тя е основателна, може да я използвате за мотивация за самоусъвършенстване, ако ли пък не, съвсем спокойно може да я игнорирате.

още от Техники за успех