нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато ви се налага да работите до късно

Снимка: Shutterstock

Когато започвате работа в дадена компания, едва ли сте готови да прегърнете и нагласата, че ще трябва да оставате в офиса след края на работното време.

Всъщност, вие сте избрали тази конкретна индустрия или фирма, именно защото искате да прекарвате вечерите със семейството си, без да носите списъка със задачи от работата заедно с вас. 

Но уви, понякога човек попада в ситуация, в която не може да пренебрегне задълженията си, просто защото часовникът е отброил край на работния ден. Вариантите са много: наближава крайният срок за важен проект, адаптирате се към вашите нови отговорности или пък знаете, че няма да имате време да завършите вашите задачи след множеството срещи, на които трябва да присъствате през деня. 

Никой не обича да работи до късно, но ако се озовете в такава ситуация, използвайте тези 9 съвета, за да направите вечерта си малко по-поносима.

1. Приберете се вкъщи(ако е възможно)

Можете ли да вършите работата си от дома? Ако отговорът е „да“, вземете всичко необходимо и потеглете към вкъщи.

Това, че имате недовършена работа, не означава, че трябва да я завършите от офиса. Ще се почувствате много по-добре и по-мотивирани ако излезете от мястото, в което сте прекарали последните 10 часа. Научно доказано е, че промяната в пейзажа може да подобри вашата продуктивност.  Затова, най-добре е да се приберете се вкъщи, да облечете нещо удобно, да се облегнете на дивана и да се захванете за работа.

2. Настанете се удобно

Дори ако се налага да останете в офиса, опитайте да направите работата си възможно най-лека. Развържете вратовръзката си, свалете сакото, намерете удобен диван или стол и преминете в работен режим.

3. Починете си

Ако по някаква причина трябва да останете на работа до по-късно, отделете малко време за заслужена почивка, преди да започнете втория работен рунд. Най-малкото, което може да направите, е да излезете на разходка за пет минути и да подишате малко чист въздух.

още от Техники за успех