нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Амбициозни, но не прекалено!

Снимка: Shutterstock

В нашето съвремие съществува схващането, че стресът и амбицията са неразделно свързани. Човек не може да си поставя амбициозни цели и да очаква, че всичко ще върви по мед и масло и че няма да трудни и напрегнати моменти. Днес се хвалим, че нямаме достатъчно време, за да си свършим работата; че оставаме будни до 3 часа или пък че ставаме по това време, за да довършим започнатото през деня. Основната идея зад всичко това е, че ако животът ви не е напрегнат и изпълнен със стрес, вие не сте достатъчно амбициозни. Възможно ли е обаче човек да амбициозни цели и същевременно с това спокоен живот?

Стремежът към съвършенството, толкова характерен за най-амбициозните хора, в много случаи произтича от страха им от провал. Макар че тази неспирни притеснения  могат да ги мотивират амбициозните хора работят по-здраво от останалите, те носят със себе си високата степен на стрес и напрежение.

„Амбициозните хора са изключително енергични и силно мотивирани да постигнат успех във всичко, с което се занимават. Тази енергия може да идва от вълнението и удовлетворението, свързано с възможността да направят нещо, което служи на другите и прави света по-добър, или пък от стреса и тревожността, които идват от страха от провала“, казва професионалния коуч Синтия Корсети.

Тя обаче твърди, че не е задължително стресът и амбицията да вървят ръка за ръка. Според Корсети е напълно постижимо да ограничите ежедневния стрес без да се отказвате от амбициозните си цели. Ето няколко начина да го направите:

1. Научете се да бъдете благодарни за това, което имате

Възможно е да изпитвате щастие и удовлетворение от това, което сте постигнали, като същевременно поддържате висока амбиция и глад за постижения. Воденето на дневник, в който да си записвате нещата, за които сте благодарни, може да ви помогне да се съсредоточите върху настоящето и да намали ежедневния стрес във вашия живот.

„Не мислите за това какво може да се случи или какво няма да се случи, ако се провалите. Вместо това цялото ви внимание ви внимание ще бъде насочено към конкретната дейност, с която се занимавате в момента.“, казва Корсети.

2. Научете се да живеете в настоящето

Амбициозните хора са склонни да живеят в бъдещето. Макар че няма нищо лошо в това да имаш визия и напредничав начин на мислене, постоянното мислене за бъдещето може да предизвика повишени нива на стрес. Постарайте се да фокусирате вниманието си върху настоящето. Неспирната жажда за предизвикателства и нови преживявания носи адреналин и така търсените хормони нещастието, но този фокус върху бъдещето не ви позволява да оцените подобаващо вашите постижения и успехи, карайки ви постоянно да търсите следващото изпитание за преодоляване.

3. Празнувайте малките победи

Хубаво е да имате някаква голяма цел, която да искате до постигнете, но ако цялото ви внимание е фокусирано само върху върха на пирамидата, постоянно ще имате чувството, че нещо не ви стига и че сте се провалили, въпреки всички факти, които сочат обратното. Отделянето на време за празнуването на малките победи може да ви помогне да спрете да се тревожите за бъдещето.

4. Създайте си вечерна и сутрешна рутина

Изграждането на вечерна и сутрешна рутина може да ви помогне в борбата със стреса.

„Рутината носи предсказуемост, което е истински лек за стреса“, казва Корсети. Научете се да отделяте по няколко минути за медитация или за тренировки всяка сутрин, ако искате да бъдете по-концентрирани, спокойни и целенасочени през останалата част на деня.

От друга страна, една вечерна рутина, която ви помага да се подготвите за следващия ден, като например предварителното подбиране на дрехите и приготвяне на закуска или обяд за офиса, може да допринесе за намаляване на сутрешния стрес. Вечерната рутина също така може да включва създаването на списък със задачи и приоритети, който ще ви позволи да започнете утрешния ден със знанието, че сте подготвени за всичко, което животът може да хвърли във ваша посока.

.................................

Лиса Евънс за FastCompany.com

още по темата
още от Техники за успех