нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Въпрос на самочувствие

Снимка: Shutterstock

Ако погледна назад към времето, когато бях в 20-те си години, виждам две различни версии на себе си.

Първите пет години от този период бяха доминирани от чувство на несигурност и безпокойство. Живеех живот, който не исках, и не бях достатъчно уверен себе си, за да го променя. След това, през втората половина на 20-те, успях да осъзная истинската си цел и започнах да живея живота, който исках. Животът на предприемач.

Едно нещо е сигурно, успехът, който постигнах с стартирането и развитието на Skybell, нямаше да бъде възможен, ако не бях променил начина си на мислене. Сега съм на 32 години и ясно виждам, че преобразяването ми от песимист в оптимист, беше резултат от придобиването на самочувствие.

Когато вярвате в себе си, имате чувството, че може да постигнете абсолютно всичко.  Преди да сте се усетили, вие сте обграден от други успешни и уверени хора, а успехът започва да идва като че ли от само себе си.

Ето как да изградите начин на мислене, който да ви накара да повярвате в себе си.

1. Определете си цел

Трудно е да бъдете уверени в това, което правите, ако не знаете защо точно го правите. Каква е целта ви в работата и в живота? След като намерите отговора на въпроса „защо го правя?“, ще бъдете по-сигурни в решенията, които вземате.

2. Не се сравнявайте с другите

В почти всеки случай, когато се сравнявате с някой друг, крайният резултат е накърняване на вашето самочувствие. Вие си казвате, че не сте достатъчно добри и започвате да се самосъжалявате. Единственият човек, с който трябва да се сравнявате, сте самият вие, и по-точно вашето най-добро „аз“, което бихте искали да достигнете.

3. Концентрирайте се върху намирането на решения

Винаги ще има предизвикателства. Ако обаче съсредоточите цялото си внимание само и единствено върху проблема, вие попадате в капана на една пораженческа практика, която действа срещу вас и вашите интереси.      

Вместо това, приемете факта, че проблемите са неизбежна част от живота  и се концентрирайте върху тяхното разрешаване. Колкото повече трудности преодолявате, толкова по-уверени ще станете в способността си да взимате най-правилното решение.     

4. Възползвайте се от силните си страни

Понякога прекарваме повече време в опити да компенсираме нашите пропуски и слабости, отколкото да акцентираме върху нашите силни страни.

Това не означава, че не трябва да усъвършенствате вашите умения и да придобивате нови познания, но ако се възползвате по-често от силните си страни, ще забележите, че самочувствието ви ще се повиши и ще придобиете по-добра представа за реалните ви способности.  

още от Техники за успех