нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уверени, дори когато не сте

Снимка: Shutterstock

Наскоро говорих с клиент за това какво трябва да бъде присъствие на един изпълнителен директор. Според мен определението за лидерско присъствие винаги е било „да сте достатъчно отпуснати, за да бъдете най-автентичното си аз“. След като осъдихме новите хибридни и виртуални форми на презентиране обаче стигнахме до заключението, че макар спокойствието да поражда увереност, то не е гаранция, че тази увереност ще бъде възприета като такава от другите.

Има много случаи, в които не сте особено уверени в себе си, когато презентирате пред големи групи хора или участвате във важни комуникации. Може би просто денят ви не върви добре или пък не сте в оптимална кондиция заради нещо, което се е случило в личния ви живот.

Важният въпрос тук е как можете да изглеждате уверени, когато всъщност не сте?

Позитивни мисли

Ако затрупвате съзнанието си с негативни мисли преди всяка среща или презентация, то няма как това да не се отрази на представянето ви. Начинът, по който говорим на себе си - нашият вътрешен диалог, е не по-малко важен от думите, които излизат от устата ни. Ако постоянно си повтаряте - „не съм подготвен за това“, „имам ужасен ден“, „всички ме гледат осъдително“ и „аз съм самозванец, не съм добър в това“ и тн., няма как слабостите ви да не излязат на преден план.

За това е важно да отделяте повече време на позитивните мисли – „аз се справям добре с това“, „имам какво да предложа“, „никой не вижда нещата по начина, по който аз мога“. Използвайки този подход вие ще промените не само собствената си оценка за самите вас, но и начина, по който другите ви възприемат. Така изкарвате на светлина вашите силни страни.

Когато говорите за себе си със суперлативи вие променяте вътрешния си диалог и увеличавате увереността си. Много хора биха казали, че това е подход от типа „преструвайте се, докато не успеете“, но всъщност е точно обратното. Когато мислите, че сте страхотни, вие нямате друг избор освен да се фокусирате върху вашите силни страни и уникални черти. Бъдете по-благосклонни със себе си.

Започнете от психическото място, на което се намирате в момента

Ако имате ужасен ден, не влизайте в конферентната зала и не се включвайте в онлайн чата с голяма глупава усмивка. Когато се усмихваме насила, ние се озъбваме напълно неестествено. Ао видите гигантска мечка, която върви озъбена към вас, какво ще направите? Или ще замръзнете на място, или ще тръгнете да бягате.

Подобна е и реакцията при изкуствените усмивки. Хората от ответната на вас страна инстинктивно искат да се отдалечат от вас и от цялата ситуация, защото те усещат, че нещо не е наред.

Вместо да прикривате факта, че имате проблеми, започнете от психическото място, в което се намирате. Това не означава, че трябва да започнете презентацията с викове или изблици на гняв. Вместо да опитвате да съберете сили за усмивка и жизнерадостен поздрав, започнете от неутрална позиция. Вместо със „Здравейте всички! Чаках с нетърпение нашата среща!“, започнете с „Добро утро всички. Нека започнем срещата с…“.

Автентичният подход ще ви помогне да изградите увереност и да съсредоточите цялата си енергия върху посланието, което искате да предадете, вместо да влагате усилия в прикриването на негативни емоции.

Слепи петна

Увереността на човек страда най-много, когато той попада в ситуация, за която не е подготвен и в която не знае какво да прави. Един от моите клиенти например се оплака от това, че се е почувствал ужасно по време на една среща, на която екипът му е извадил на преден план редица проблеми, за които той не е знаел.

Той повтаряше: „Това ме кара да мисля, че съм лош мениджър“. Истината е, че той се справя отлично с работата си, но просто е имал слепи петна, които са унищожили увереността му.

За да разрешим този проблем, аз посъветвах мениджъра да иска от всеки член на своя екип да му изпраща теми, които би искал да разисква на следващата им среща. Един прост имейл бе достатъчен, за да бъдат преодолени слепите петна. Без тях, мениджърът отново е бил уверен в представянето си.

Увереността, подобно на всяко друго умение, се нуждае от постоянно внимание и практика. Всеки може да бъде уверен. Всички зависи от това да мислите за себе си по правилния начин, да сте автентични и да не пренебрегвате проблемите, които рушат вашето самочувствие.

……………………….

Ванеса Ваш, основател и собственик на On Point Speaking, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех