Мениджмънт

Лидерство

|

Ела, изгрей, но не навсякъде

Ела, изгрей, но не навсякъде

Какво е общото между перфекционизмът, хроничната заетост и въздържането от делегиране? И трите са контрапродуктивни навици, в основата на които стои необходимостта на човек да държи нещата под контрол.

Хубаво е да имате високи очаквания от живота и да знаете какво точно искате, но ако си позволите да бъдете обзети напълно от дадена идея, може да се обречете на един безкраейн цикъл от разочарования. Запазването на контрол върху всеки аспект на нашия живот е не само невъзможно, но и в крайна сметка нежелателно, защото тази мания може да ни изолира от всички останали.

Истината е, че успехът в съвременния свят изисква гъвкавост и бърза адаптация към промените. За да успеете днес трябва да сте склонни да скочите в непознатото, да намерите щастие и вдъхновение в креативния хаос на забързаното ежедневие и да поемате рискове, които понякога няма да ви носят дивиденти - все неща, които изискват от вас да се откажете от пълния контрол върху всяка ситуация.

Всеки маниак на тема контрол може да ви каже, това далеч не е толкова лесно, колкото звучи. По своята същност желанието на човек да държи нещата под контрол произтича от различни страхове и притеснения. Желанието за контрол при много хора представлява защитен механизъм, който им помага да се справят със своите тревоги.

Човек не може да се отърве от манията си за контрол за един ден - това е дълъг процес, който изисква целенасочени усилия, воля и упоритост. Това са 3 стъпки, с които да започнете:

Променете начина си на мислене

Хората, които изпитват силна нужда да държат нещата под контрол, са по-податливи на негативни мисли и нагласи от останалите. Те често мислят за най-лошият възможен сценарий при всяка ситуация и планират всеки свои ход до най-малкия детайл. Това им струва много излишно време, енергия и усилия, които може да бъдат използвани по по-продуктивен начин. Преодоляването на нуждата от контрол изисква промяна на мисленето. На първо място трябва да се научите да гледате на трудностите и препятствията като на временни и преодолими, а не като на непостижими.

Когато усетите, че съзнанието ви е затрупано от негативни мисли, трябва да си зададете няколко въпроса, които да ви разкрият дали има реална причина за притеснение или просто сте се отдали на ненужен песимизъм: Запитайте се:

Има ли някаква полза от реакцията ми?

По какъв начин би реагирал някой по-спокоен и безгрижен човек?

Какво е най-лошото нещо, което може да се случи? Започнете с малки стъпки

Независимо дали става въпрос за управлението на проект в работата или организирането на семейна почивка, отказването от контрола върху всяка ситуацията трябва да става постепенно. Делегирайте някои задачи от работата си по проекта на ваши колеги. Повярвайте в способността им да се справят със задачата и не забравяйте, че можете да им помогнете и да коригирате техните грешки във всеки момент. Веднъж, след като видите, че вашите колеги могат да се справят добре с тези задачи, вие ще се научите да вярвате в тях и зоната ви на комфорт ще се разшири. Не след дълго делегирането ще започне да става все по-лесно, а нуждата от контрол все по-малка.

Започнете да казвате „не“ по-често

Маниаците на тема контрол често са хора, които искат да бъдат харесван и да угодят на желанията на всички. Те отговарят с „да“ на чуждите искания твърде често, защото вярват, че колкото са по-ангажирани с някакви дейности, толкова повече неща ще бъдат под техен контрол. Този подход бързо се доказва като неефективен за утоляването на жаждата ви за контрол, защото той води до претоварване със задачи и отговорности, които не можете да изпълните, дори и искате. В крайна сметка вие подвеждате както другите, така и себе си.

Затова е важно да се научите да казвате „не“. Когато се отървете от всички излишни неща, в живота ви остава повече място за хората и дейностите, които наистина обичате.  

Мелъди Уайлдинг за Inc.com