нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да вземаме решения с увереност

Снимка: Shutterstock

Ежедневно ни се налага да вземаме решения от най-различно естество.  Много от нас се чудят какво могат да направят, за да бъдат сигурни, че са взели най-доброто и уместно решение.

Независимо дали сте директор на голяма компания, мениджър, учител, треньор, професор или нещо друг, вие искате да вземате възможно най-правилните решения за всяка ситуация, пред която се изправяте.

Вземането на решения трябва да бъде двустепенен процес, като първата стъпка е събирането на важна информация, а втората е вземането на избор въз основа на това, което сте научили.

Повечето хора обаче са предубедени, когато става въпрос научаването и анализирането на информация. Ако смятате, че вече знаете отговора на всичко въпроси, трудно може да приемете новата информация като значима. В крайна сметка, повечето хора вземат решение преди да разгледат всичката налична информация.

Добрата новина е, че има няколко основни принципа, които могат да ви помогнат да вземате решения с увереност и яснота. Те са:

1. Не мислете, че сте най-умния човек в стаята

Именно в случаите, когато се чувстват най-неподготвени и объркани, хората имат нуждата да вярват, че са най-умните в стаята и че знаят всички отговори. Този начин на мислене няма да направи нищо друго освен да замъгли вашата преценка и да доведе до прибързани и необмислени решения. Признайте на себе си, че все още имате много да научите и търсете информация със смирение и открит ум.

2. Не бъдете предубедени

Не мога да подчертая достатъчно силно степенната, до която нашите лични пристрастия влияят на вземането на добри решения. Предубедеността не веднъж е била в основата на провала на много умни и успешни хора. Ако искате да научите нещо ново и да придобиете нова перспектива, трябва да се откажете от предразсъдъците и стереотипите и да приемете, че някои неща не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

3. Създайте креативни алтернативи

Колкото повече възможности и алтернативи разглеждате, толкова по-добро ще бъде окончателното ви решение. Намирането на различни варианти и подходи към дадена ситуация може да изглежда като усложняване на работата, но разнообразието от алтернативи ви принуждава да вникнете по-дълбоко във въпроса и да разгледате проблема от различни ъгли. Опитайте да мислите извън кутията и може да стигнете до някои наистина иновативни решения.

4. Слушайте повече, отколкото говорите

Хората са по-склонни да говорят за нещата, с които са запознати, отколкото да мълчат и да научат нещо, което не знаят. Потърсете мнението на хората, които уважавате и цените, за да подобрите разбирането си по темите, които са важни за вас.

още от Техники за успех