нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Щастливите хора винаги гледат към бъдещето

Снимка: Shutterstock

Нека започна с очевидното – лесно е да си щастлив, когато нещата вървят добре. Позитивните резултати обикновено повдигат настроението на хората, докато негативните емоции (като тревожност, страх и омраза), в повечето случаи са отражение на някакви неприятни събития и житейски трудности

Щастливите хора обаче знаят как да се справят с проблемите си по начин, който им позволява хем да запазят доброто си настроение, хем да постигнат добри резултати и да разрешат проблемите окончателно проблемите си. Ето три неща, които правят настина щастливите хора, животът им ги изправя пред тежки предизвикателства.

Фокусирайте се върху бъдещето

Важно е да разбирате същността проблема, пред които сте изправени, преди да можете да го разрешите. Затова щастливите хора винаги анализират причините и последствията, довели до така създалата се ситуация. Те обаче знаят и кога да спрат с размислите върху миналото и да продължат напред, търсейки решение на проблема. Те знаят кога да насочат вниманието си към бъдещето.

Тази им ориентираност към бъдещето има две предимства: Първо, бъдещето все още неясно и неопределено, което позволява на щастливите хора да бъдат оптимисти за това, което предстои. Второ, щастливите хора се стараят да правят бъдещето по-добро от миналото, което им дава позитивна нагласа и мотивация да бъдат най-доброто си Аз, независимо от обстоятелствата.

Поемете контрол

Във всеки един момент от нашия живот ние сме заобиколени от външни обстоятелства, които упражняват определено ниво на влияние и контрол върху нашите възможности за действие. Например, какво може да направите, ако сте попаднали в задръстване? В този случай вие зависите изцяло от движението на другите коли.

По тази причина щастливите хора се фокусират върху нещата, които са под техен контрол, вместо върху онези, на които не могат да повлияят директно. Именно тази целеустременост им помага да адресират проблемите навреме и да ги разрешат възможно най-бързо, като по този начин си спестяват огромен стрес и натоварване.

Научете се да се отказвате

Винаги ще съществуват проблеми, които просто не можете да разрешите. Може би имате клиент, който никога не е доволен от работата, която вършите. Може би опитвате да внедрите в работата нови технологии и процеси, които за съжаление никога не носят търсените резултати. Може да ви се наложи да работите по един и същи проблем наистина дълго време.

Въпреки всички дискусии за това колко важно е да бъдете упорити и постоянни в действията си, ако искате да постигнете целите си, също толкова важно е да знаете кога да се откажете от нещо, с което просто не можете да се справите. Всеки един от нас има ограничен ресурс от време и енергия, които може да посвети на определена задача. Инвестирането на тези ресурси в обречени на провал начинания не ви носи нищо хубаво. Времето, което ще изгубите в преследването на тези налудничави цели, може да бъде използвано по значително по-добър начин за нещо, което е постижимо и полезно. За това е важно човек да знае кога да се предаде и да продължи напред.

Това важи в особена сила, когато става въпрос за проблеми, по които работите от много време. Хората са склонни да гледат на изгубените ресурси (време, пари и енергия) като на нещо, което в даден момент трябва да им се изплати. Именно това ги кара да продължават да инвестират още от тях с надеждата, че един ден всички тези жертви ще са си стрували. Истината обаче е, че тези ресурси са се изпарили и вие вече не можете да си ги върнете. Ако няма изгледи допълнителните усилия да доведат до разрешаване на проблема, вие трябва да го изоставите и да фокусирате вниманието си върху нещо друго, независимо от това колко труд сте вложили в него. Щастливите хора не си губят времето със самосъжаление и мисли за изгубеното време и възможности. Техният поглед е насочен винаги към бъдещето и утрешния ден, който винаги може да бъде по-добър от днешния, стига да вярвате в това.

...............

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

още по темата
още от Техники за успех