нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво означава да бъдеш успешен?

Снимка: Shutterstock

Изключително трудно е да дефинираме какво точно означава да бъдеш успешен, тъй като всеки разбира успеха по различен начин.

За моята майка, която никога не е работила в офис, успехът бе в това да отгледа добре децата си и да създаде благоприятна обстановка вкъщи, която да помогне за нашето развитие.

Други биха определили своето ниво на успех с парите, които имат в банковата си сметка, с броя на сключените сделки, написаните книги или  спечелените състезания. Уорън Бъфет определя успеха като способността на човек да каже „не“ на възможно най-много неща.

Понякога успехът ни убягва, защото не можем да го разпознаем. Истината е, че всички имаме умения, способности и таланти, допринасящи за изграждането на навици, които ни правят успешни.

Ако не сте сигурни дали може да определите себе си като „успешни“, запитайте се дали някои от тези навици са част от вашия живот в момента. Ако отговорът е „да“, то най-вероятно сте значително по-успешни, отколкото мислите. Ето и някои от тях.

1. Успешни сте, защото се обграждате с успешни хора

„Прекарвайте времето си с хора, които смятате за по-добри от вас. Това ще ви насочи в правилната посока“, казва Уорън Бъфет. Този урок се практикува от успели хора по цял свят. Те знаят, че когато попиват от знанието и опита на по-мъдрите от тях, стават по-добри и по-успешни.

2. Успешни сте, защото помагате на другите да успеят

„Най-добрият начин да постигнете успех е като помогнете на другите да бъдат успешни“, казва Адам Грант, автор на бестселърите „Give and Take" и „Originals".

Ако това ви звучи разочароващо, помислете за всички доказателства за тази теория. В своите прочувания Грант е установил, че великите лидери мислят в по-голям мащаб. Те развиват идея, визия или проект, който ще промени живота на много хора, а не само на самите тях.

„Лидерите, които поставят другите хора на първо място, вдъхновяват различен тип мотивация и чувство за принадлежност и лоялност.“, казва Грант.

„Хората, на които се възхищавам най-много, и които често постигат най-добрите резултати, са тези, които са „даващи“, а не „вземащи“, тези, които казват „не всичко се върти около мен.“, добавя той.

още от Техники за успех